Legătura dintre NASA, TESS, Terra și HD 21749c

Legătura dintre NASA, TESS, Terra și  HD 21749c

Satelitul TESS, dezvoltat de NASA, a identificat o planetă cu dimensiuni aproximativ similare Terrei, prima astfel de descoperire realizată de acest telescop spaţial.

Planeta, numită HD 21749c, are circa 89% din diametrul Pământului şi orbitează o stea din constelaţia Reticulum, aflată la o distanţă de 53 de ani lumină.

Suprafaţa sa este cel mai probabil stâncoasă şi fierbinte, cu temperaturi care ar putea depăşi 400 de grade Celsius, transmite Agerpres.

Planeta este foarte apropiată de steaua pe care o orbitează, HD 21749, care are aproximativ 70% din dimensiunea Soarelui, iar o rotaţie completă durează mai puţin de opt zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Descoperirea demonstrează capacitatea telescopului de a identifica planete de dimensiuni mici aflate în jurul stelelor, au notat oamenii de ştiinţă. Alte planete pe care le-ar putea descoperi în viitor ar putea avea o atmosferă mai prietenoasă vieţii.

Detalii referitoare la această descoperire au fost publicate în Astrophysical Journal Letters.

''În ceea ce priveşte stelele care sunt foarte apropiate şi foarte strălucitoare ne-am aştepta să găsim până la câteva zeci de planete de dimensiunile Pământului. Şi, iată, aceasta ar fi prima pentru noi, o piatră de hotar pentru TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite)'', a declarat Diana Dragomir de la Institutul Kavli pentru Astrofizică şi Cercetări Spaţiale din cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT).

"Acesta stabileşte calea pentru descoperirea unor planete mai mici aflate în jurul unor stele chiar şi mai mici, iar acele planete ar putea fi locuite", a adăugat cercetătoarea.