Miniştrii din ţările participante şi companiile ce formează consorţiul au încercat să domolească scepticismul privind viabilitatea acestui proiect, la doar câteva săptămâni de când au anunţat o întârziere de doi ani a datei de finalizare a conductei, relatează publicaţia "The Wall Street Journal".

Rezervele mari de gaze naturale din Turkmenistan şi creşterea cererii în Europa, după dezastrul de la Fukushima, au îmbunătăţit perspectivele construirii conductei, au declarat oficialii.
Start întârziat
"Nabucco a făcut primul pas pentru implementarea proiectului", a spus comisarul european pentru energie, Gunther Öttinger, la ceremonia ce a avut loc în Kayseri, din centrul Turciei. Proiectul prevede construirea unei conducte de 3.900 de km, cu capacitatea de transport de 31 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an, de la graniţa Turciei cu Irakul şi Georgia, până la Viena. Se bazează pe rezervele disponibile din Azerbaijan, Irak şi Turkmenistan.

Miniştrii energiei din Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria au subliniat, de mai multe ori, importanţa strategică a proiectului Nabucco, pentru diversificarea rezervelor de energie din Europa. În prezent, Rusia deţine monopolul de pe piaţa gazului din regiunea Caspică spre Europa. "Ne-am adunat aici să spunem: "Da, Nabucco va fi construită", a precizat ministrul bulgar al energiei, Traiko Traikov.