Myanmar: primul scrutin din ultimii 20 de ani nu a fost nici liber, nici corect
- Adam Popescu
- 7 noiembrie 2010, 17:45
Alegerile de duminică din Myanmar (Birmania), primul scrutin naţional care a avut loc în fosta colonie britanică în ultimii 20 de ani, nu au fost nici libere, nici corecte şi vor asigura celor două partide susţinute de junta militară majoritatea mandatelor în cele două camere ale parlamentului naţional şi în cele 14 adunări regionale, potrivit Reuters.
Critici la adresa corectitudinii scrutinului au venit nu numai din partea firavei opoziţii interne, ci şi de la Washington şi Londra, care au constatat, oficial, fraudarea alegerilor.
Campania electorală a fost organizată în aşa fel încât să favorizeze Partidul solidarităţii şi dezvoltării Uniunii (USDP), gruparea apropiată dictatorului Than Shwe, şeful forţelor armate, şi într-o mai mică măsură Partidul de unitate naţională (NUP), al doilea partid militar, apropiat de fostul regim al generalului Ne Win (1962-1988).
Opoziţia s-a plâns comisiei electorale precizând că funcţionarii publici au fost obligaţi să voteze cu USDP. Mulţi alegători din Yangon, regiune care cuprinde oraşul Yangon, fosta capitală a Birmaniei, au reclamat de asemenea faptul că nu se află pe listele electorale. În plus, principalele două partide ale opoziţiei care au luat parte la vot au acuzat junta militară că a cules anticipat voturile unor alegătorilor pretins indisponibili în ziua de duminică. Rezultatele finale oficiale vor fi aflate în următoarele zile, deznodământul este cunoscut însă. Partidele care susţin junta militară aveau nevoie de doar 26% din voturi pentru a obţine majoritatea, în condiţiile în care constituţia din 2008 rezervă militarilor activi un sfert din mandatele în cele două camere ale parlamentului.
Aung San Suu Kyi a boicotat scrutinul
Ultima rundă de alegeri din Myanmar a avut loc în 1990, când scrutinul a fost câştigat de Liga naţională pentru democraţie, gruparea disidentei Aung San Suu Kyi. Junta militară nu a recunoscut rezultatul, iar Aung San Suu Kyi nu a fost autorizată să preia puterea.
Disidenta, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, se află în prezent în arest la domiciliu, care ar trebui să fie ridicat după alegeri. LND a boicotat scrutinul din acest an, calificându-l drept incorect, şi în consecinţă a fost dizolvată.
Azi, opoziţia a participat la scrutin doar cu două mici partide - Forţa democratică naţională, creată de foşti membri ai LND care se opun boicotării scrutinului, şi Partidul democrat. Constrânse de solicitările financiare ale legii electorale, cele două grupări nu au putut însă să desemneze decât 150 de candidaţi pentru cele 1.160 de posturi disputate în întreaga ţară.
În ciuda tuturor incorectitudinilor care au caracterizat scrutinul, unii observatori consideră că alegerile ar putea să aducă un aer de echilibru pe scena politică. În vreme ce cele două partide susţinute de junta militară sunt conservatoare şi autoritariste, ele urmăresc agende sociale şi economice diferite, scrie Reuters. "Cele două partide nu sunt parte a aceleiaşi maşinării", a declarat un diplomat occidental, sub acoperirea anonimatului. "USDP este partidul regimului, în vreme ce NUP are origini mai vechi", a adăugat acesta, cu o referire la fondatorul NUP, fostul dictator Ne Win, care a fost acuzat de trădare de actualul dictator, şi plasat în arest la domiciliu până la moartea sa, în 2002.