Evenimentul Zilei > Actualitate > Muzica lui Verdi şi rugăciunea Ave Maria reglează tensiunea arterială
Muzica lui Verdi şi rugăciunea Ave Maria reglează tensiunea arterială

Muzica lui Verdi şi rugăciunea Ave Maria reglează tensiunea arterială

Cercetătorii au constatat că piesele cu un ciclu repetitiv de zece secunde, în special ariile compozitorului italian Giuseppe Verdi, au efect calmant asupra ascultătorului, întrucât se potrivesc la perfecţie cu ritmul de control al sistemului cardiovascular.

Potrivit Peter Sleight, profesor la Universitatea Oxford, operele compozitorului italian reglează tensiunea arterială şi sunt cele mai indicate pentru relaxare, alături de Simfonia a Noua a lui Beethoven şi ariile din opera Turandot de Giacomo Puccini.

Specialistul citat şi-a prezentat studiul la Conferinţa Societăţii Cardiovasculare Britanice din Manchester.

"Când am ascultat unele arii compuse de Verdi, a devenit foarte clar că el cunoştea instinctiv că operele sale au un efect calmant, datorită ciclului repetitiv de zece secunde care se potriveşte cu ritmul sistemului cardiovascular", spune expertul pentru publicaţia The Independent.

Studiile au fost efectuate pe 12 voluntari experimentaţi şi tot atâţia fără cunoştinţe muzicale aprofundate. Analiza a demonstrat că anumite stiluri muzicale ajută mai mult decât altele la controlarea ritmului cardiac. Jazz-ul şi muzica clasică rapidă nu intră în această categorie.

"Muzica e deja folosită în terapiile de relaxare, dar acest lucru s-a întâmplat independent de orice studiu ştiinţific", mai spune profesorul de la Oxford.

El precizează că e nevoie de cercetări suplimentare, pentru a elimina scepticismul celor care pun la îndoială beneficiile terapiei prin muzică.

În fine, un detaliu interesant: nu doar muzica ajută la controlarea ritmului cardiovascular, ci şi rugăciunea Ave Maria în limba latină, dacă este citită cu voce tare de 50 de ori: Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum. Benedicta tu in mulieribus, et benedictus fructus ventris tui, Iesus. Sancta Maria, Mater Dei, ora pro nobis peccatoribus, nunc, et in hora mortis nostrae. Amen