Muzeul din subteran. Metroul din Salonic, inaugurat cu 20 de ani întârziere

Muzeul din subteran. Metroul din Salonic, inaugurat cu 20 de ani întârziereSalonic, metrou. Sursa foto: x.com

Metroul din Salonic, al doilea oraş al Greciei, a fost deschis oficial sâmbătă, staţiile sale prezentând artefacte antice care au întârziat 20 de ani finalizarea proiectului, potrivit Reuters.

În timpul construcţiei, care a început în 2006, muncitorii au descoperit o piaţă din epoca bizantină, un cimitir roman şi alte comori ale istoriei lungi şi variate a oraşului.

Metrou și muzeu

Descoperirile au blocat progresul metroului din Salonic şi au ridicat întrebări cu privire la modul în care oraşul se va moderniza, protejându-şi în acelaşi timp trecutul bogat. Răspunsul a fost acela de a îmbina cele două aspecte, expunând artefactele descoperite pentru ca locuitorii să se poată bucura de ele.

Salonic, metrou

Salonic, metrou. Sursa foto: x.com

„Acesta nu este doar un proiect de lucrări publice, care este incredibil de important pentru oraş. Este, de asemenea, un muzeu”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis înainte de a vizita vineri staţia Venizelou pentru un tur privat. „Este probabil unic în lume. Vom trece printr-un muzeu subteran pentru a ajunge la tren”.

Salonic, a doua Romă

Finalizarea metroului a durat aproape 20 de ani, în parte din cauza problemelor de finanţare din timpul crizei datoriilor din Grecia din perioada 2009-2018. Este primul astfel de sistem din Grecia în afara Atenei.

Constructorii au trebuit să sape mai adânc decât era prevăzut iniţial - până la 31 de metri - pentru a se asigura că tunelurile trec pe sub descoperirile arheologice, potrivit antreprenorului proiectului.

„Este o oportunitate pentru Salonic de a deveni o a doua Romă, în ceea ce priveşte antichităţile”, a declarat Melina Paisidou, unul dintre arheologii care au descoperit relicvele subterane.

Ne puteți urmări și pe Google News