Evenimentul Zilei > International > Munți de bani din corona-fraude. US Secret Service intră pe fir
Munți de bani din corona-fraude. US Secret Service intră pe fir

Munți de bani din corona-fraude. US Secret Service intră pe fir

Serviciul Secret al Statelor Unite a evitat fraude de aproximativ un miliard de dolari, legate de coronavirus, în timp ce au deschis peste o sută de anchete penale în timpul pandemiei, a declarat directorul adjunct al agenției, Michael D'Ambrosio.

Serviciul Secret al Statelor Unite (agenție federală de aplicare a legii din cadrul Departamentului Securității Interne),  și partenerii săi au întrerupt cu succes multe scheme de fraudare a programelor guvernamentale americane pentru ajutorarea persoanelor particulare și a companiilor aflați în dificultate economică în timpul epidemiei, a declarat directorul adjunct al agenției, Michael D’Ambrosio, în fața Comitetul judiciar din Senat, în cadrul unei audieri, marți.

„Pe măsură ce pandemia continua și se intensifica, am observat o proliferare și diversificare a sistemelor infracționale, în special având ca țintă diversele programe de asistență economică, precum cele oferite de legea CARES”, a spus D’Ambrosio.

„Combaterea acestor fraude a devenit un obiectiv central al activității noastre de investigație și mă aștept ca eforturile noastre de anchetă pentru a recupera bunurile furate și a-i face responsabili pe infractori vor continua ani de zile”.

US Secret Service a emis prima alertă în luna martie,  subliniind aparția de înșelătorii,  avertizând că campaniile de „phishing” legate de coronavirus sunt trimise prin e-mail. Astfel de escrocherii ar putea determina oamenii să dezvăluie informații personale, precum parole și numere de carduri de credit.

„În următoarele săptămâni, am observant că infracțiunile care exploatează pandemia au început să se diversifice și să crească considerabil”, a adăugat D’Ambrosio.

Marți, el a declarat că aceste infracțiuni au inclus vânzarea de echipamente medicale frauduloase, cyber-criminalitate, atacuri de tip ransomware și fraudarea guvernului și a instituțiilor financiare asociate „eforturilor de răspuns și de recuperare”.

D’Ambrosio a adăugat că frauda legată de cele trei trilioane de dolari alocate de Congres pentru a sprijini economia SUA – descrisă ca fiind cel mai mare pachet de stimulare economică din istoria țării – a fost probabil cea mai tulburătoare.

„Este condamnabil că  unii caută să comită fraude împotriva programelor guvernamentale americane care încearcă să atenueze daunele economice cauzate de Covid-19. Aceasta include fraudă împotriva alocațiilor de șomaj, fraudarea plăților cu impact economic economic (EIP), fondurilor PPP (Paycheck Protection Program) și altor initiative ale legii CARES”, a spus D’Ambrosio.

„Chiar dacă presupunem o rată foarte scăzută de fraudă de doar 1%, ar trebui să ne așteptăm în continuare ca peste 30 de miliarde de dolari să ajungă în mâinile infractorilor”,  a adăugat el.

Michael D’Ambrosio a declarat că US Secret Service a reușit, de asemenea, să întrerupă sute de escrocherii online legate de coronavirus și a oprit presupusa vânzare „ilegală” a kiturilor de testare Covid-19 furate online.

De asemenea, agenția participă la un efort național pentru a pune capăt unui plan internațional de fraudare a sistemelor de șomaj din Statele Unite.

„Pe termen mai lung, vom continua să lucrăm pentru ca cei care au exploatat penal această criză să fie arestați și trimiși în fața justiției”, a explicat oficialul US Secret Service.