Evenimentul Zilei > Justitie > Muncitor român, achitat la Înalta Curte de Justiției a Elveției. Era acuzat de crimă
Muncitor român, achitat la Înalta Curte de Justiției a Elveției. Era acuzat de crimă

Muncitor român, achitat la Înalta Curte de Justiției a Elveției. Era acuzat de crimă

Un român în vârstă de 34 de ani care și-ar fi ucis un coleg de muncă în Samstagern a fost achitat de către Înalta Curte din lipsă de probe. Procurorul general va face apel la Curtea Supremă Federală. La instanța de fond, românul a primit 14 ani de închisoare, dar nici acolo lucrurile nu au fost clare.

Un jurnalist elvețian scrie că muncitorul român nu a făcut declarații nici în faza de anchetă, și nici în fața judecătorilor. A spus doar că dorește să fie achitat, deoarece este nevinovat.

„Tăcere în timpul anchetei, tăcere la audierea în fața Tribunalului districtual din Horgen și tăcere și la procesul de vineri de la Înalta Curte. Muncitorul român, în construcții, nu a vrut să spună nimic despre persoană sau despre caz, cu excepția: ”Vreau să fiu achitat pentru că sunt nevinovat”, scrie ziarul elvețian Zurcher Obergericht.

Românul acuzat de crimă, are 34 de ani, și a fost acuzat că ar fi ucis un compatriot în vârstă de 33 de ani, în noaptea de 2 spre 3 septembrie 2018, în zona de locuit a unui atelier din Samstagern.

Procurorii elvețieni l-au scos vinovat

Potrivit rechizitoriului, acesta l-a înjunghiat mortal pe colegul de serviciu, care dormea în camera sa.

Arma crimei a fost un obiect asemănător unei săbii din oțel, despre care ancheratorii elvețieni susțin că ar fi fost construită de persoana acuzată de omor.

Tribunalul districtual din Horgen l-a condamnat pe bărbat la 14 ani de închisoare pentru crimă și l-a expulzat din țară pentru 13 ani.

Ceea ce a fost neobișnuit la momentul respectiv a fost faptul că un membru al completului de trei judecători a susținut achitarea din lipsă de probe.

Verdict surprinzător din partea Curții Supreme

Curtea Supremă a urmat această linie de raționament a judecătorului de la Horgen, care a susținut că nu sunt probe.

Înalta Curte l-a achitat în mod surprinzător pe acuzat, și i-a acordat 200.000 de franci elvețieni drept despăgubiri pentru cei patru ani de închisoare. Sentința din apel este executorie, iar românul a fost deja eliberat, în urma sentinței de vineri, 2 decembrie 2022.

„Suntem departe de a-i dovedi vinovăția. El ar fi putut să o facă, dar nu există suspiciuni urgente de crimă, prin urmare, achitarea este inevitabilă”, a justificat judecătorul care prezidează verdictul. Procurorul a anunțat că va ataca decizia la Curtea Supremă Federală, cea mai înaltă instanță din Elveția.

Martorul cheie era avid de răzbunare

Pentru judecătorii instanței de apel care au dispus achitarea, martorul principal, un alt român, a fost catalogat drept un om care dorea să se răzbune.

„Martorul ar fi putut fi, de asemenea, făptașul. Nu existau indicii că victima și acuzatul aveau divergențe profunde, așa cum a declarat martorul. Urmele de ADN ale inculpatului de pe cearșaful de pat în care a fost găsit mortul ar fi putut ajunge acolo accidental mai devreme. Cearșaful, fix, zăcea pe pat nespălat de mult timp. Atât arma crimei, cât și cheia de la dormitorul în care a fost găsit bărbatul mort dispăruseră”, a precizat judecătorul care a condus completul de apel.

”Brutal și necruțător”

La procesul de vineri, de la Înalta Curte, procurorul a cerut o pedeapsă de 20 de ani, pentru omor.

„Nu există niciun fel de îndoială că inculpatul a comis infracțiunea, cazul este cât se poate de clar”, a spus procurorul de ședință.

El a spus că nu există dovezi că ar fi fost comisă de o terță parte. Crima a fost excepțională din punct de vedere al brutalității și al cruzimii.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: