Evenimentul Zilei > International > Mulţi dintre deţinuţii din Guantanamo sunt nevinovaţi
Mulţi dintre deţinuţii din Guantanamo sunt nevinovaţi

Mulţi dintre deţinuţii din Guantanamo sunt nevinovaţi

Unul dintre foştii membri ai administraţiei Bush, republicanul Lawrence B. Wilkerson, a recunoscut că forţele armate americane nu au putut face mereu distincţia între personele vinovate şi cele nevinovate, astfel că mulţi dintre cei închişi în celebra închisoare din Guantanamo Bay sunt nevinovaţi.

Republicanul Wilkerson, fost şef de personal al biroului Secretarului de Stat, Colin Powell, a dezvăluit aceste informaţii pe blogul personal şi apoi jurnaliştilor de la Associated Press, preluat şi de Fox News.

Acesta a declarat, în urmă cu două zile, că prin funcţia sa a putut afla că unii deţinuţi erau nevinovaţi, dar continuau să fie închişi pe motiv că ar fi putut oferi informaţii suplimentare.

Închişi pentru informaţii

"Nu conta dacă acea persoană era sau nu vinovată. Pentru că trăia în Afganistan şi era prinsă în apropierea zonei de conflict era arestată pentru că era posibil să cunoască infirmaţii importante", mai preciza acesta. "În acest mod se spera obţinerea datelor despre un sat, o regiune sau un grup de indivizi anume, prin care să se facă legătura cu diferite grupuri de terorişti şi să li se identifice planurile".

În cursul zilei de ieri, un purtător de cuvânt al Pentagonului comandantul Jeffrey Gordon a refuzat să comenteze afirmaţiile lui Lawrence B. Wilkerson, dar a recunoscut că o cooperare cu forţe armate aparţinând difertilor ţări, în timp de război, poate fi un proces extrem de complex. Acesta a subliniat că deţinuţii din Guantanamo sunt "inamici combatanţi şi reprezintă o ameninţare pentru SUA".

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: