Evenimentul ZileiPoliticaMTI: Alegeri în România – Candidatul maghiarilor care au emigrat din Transilvania așteaptă lista cu sarcini

MTI: Alegeri în România – Candidatul maghiarilor care au emigrat din Transilvania așteaptă lista cu sarcini

MTI: Alegeri în România – Candidatul maghiarilor care au emigrat din Transilvania așteaptă lista cu sarcini
Candidatul Uniunii Democrate Maghiare din România, Csilla Hegedüs, contează pe vouturilor maghiarilor emigrați din Transilvania și asteaptă de la ei lista cu problemele care urmează să fie rezolvate.

Politicianul, care se află în fruntea listei UDMR la circumscripțiile electorale de dincolo de granițele României, a relatat despre proiectele sale la o conferință de presă susținută marți, la Cluj-Napoca.

Candidatul UDMR a spus că de când a apărut epidemia cu noul coronavirus se confruntă tot mai mult cu faptul că nu există o adevărată comunicare instituțională între cei care au plecat în străinătate și cei rămași acasă.

Cei care au emigrat din țară, trebuie să rezolve multe probleme în România, însă nu primesc o informare potrivită. Există o cerință reală pentru constituirea unei punți între cei rămași acasă și cei care au plecat în străinătate. Ca deputat, Csilla Hegedüs ar încerca, printre altele, să construiască această punte. Csilla Hegedüs a mai menţionat: În urmă cu patru ani, la circumscripțiile electorale de dincolo de granițele României au votat aproximativ o sută de mii de cetățeni. De aici patru deputați și doi senatori pot obține mandate.

Pentru participarea la alegerile din acest an au fost create condițiile pentru votul prin corespondență, dar înainte de încheierea termenului-limită s-au înregistrat doar aproximativ 30 de mii de cetăţeni pentru votul prin corespondență. Potrivit datelor postate pe pagina Ministerului român de Externe, din cele 748 de circumscripții electorale înființate în afara granițelor României, șapte vor fi deschise în Ungaria, din care căte două la Ambasada României la Budapesta și la Institutul Cultural, câte una la Consulatul General din Gyula și Szeged și una în localitatea Biharkeresztes.

La toate circumscripțiile electorale se poate merge la urne pe data de 5 și 6 decembrie, între orele 7-21. La circumscripțiile electorale pot vota cetățeni români care au domciliul stabil sau locuiesc temporar în străinătate, respectiv cei care au asupra lor un document românesc. Documentele a căror valabilitate a exprirat în martie sunt acceptate și acum. Valabilitatea acestor a fost prelungită de Guvernul român, având în vedere că schimbarea documentelor ar fi fost dificilă din cauza restricțiilor impuse în urma izbucnirii epidemiei cu noul coronavirus.

Csilla Hegedüs, care îndeplinește și funcția de vicepreședinte pentru cultură și cea de purtător de cuvânt al UDMR, a declarat Agenției de Presă MTI că în România abia se simte atomsfera de campanie. În opinia sa, de aici rezultă că un rol major îl va avea mobilizarea pe parcursul alegerilor.

Dacă UDMR va reuși să mobilizeze alegătorii maghiari, ar putea să acceadă în Parlamentul României cu o reprezentare care raportată la numărul maghiarilor va depăsi procentul acestora, iar dacă nu va reuși să mobilizeze pe alegătorii maghiari, este posibil ca UDMR să nu obțină pragul electoral de cinci la sută.Csilla Hegedüs a prezentat la această conferință de presă și un proiect de lege, elaborat de domnia sa, care este menit să susțină industria culturală și creativă.(Rador)


Accesează: