Cartea sa (“Viaţa de după viaţă”) în care vorbeşte despre noţiunile tunelului întunecat, a luminii, a senzaţiilor de părăsire a corpului şi toate celelalte experienţe care însoţesc momentul morţii avea să se dovedească un mare succes. Tratatul medical al lui Raymond Moody a dus ca în 1978 să ia naştere International Association for Near-Death Studies (IANDS), o asociaţia destinată lărgirii cercetărilor în domeniu.
În septembrie 2008, experţi din 25 de spitale din Marea Britanie şi SUA, coordonaţi de specialiştii Universităţii Southampton, anunţau demararea unui proiect amplu, care includea observaţii atente pe 1.500 de pacienti. Scopul fiind aflarea unei explicaţii plauzibile privind experienţele din pragul morţii.
Spiritul poate zbura
Specialiştii au cercetat atent studii efectuate încă din 1980, care le-au arătat, de exemplu, că peste 15% dintre cetăţenii americani au trăit astfel de senzaţii. Specialiştii au enumerate nu mai puţin de opt stări corelate, deşi au subliniat că extrem de puţini oameni ajung să le trăiască pe absolut toate. Sentimentul de linişte este prima senzaţie: acceptarea morţi, confortul fizic şi emoţional, această stare putând fi precedată de un zgomot extrem de neplăcut. Apoi, lumina intensă şi pură, care pare să umple camera în care se află subiectul.
În alte cazuri, pacienţii au menţionat o lumină neobişnuită, pe care o asociază cu Dumnezeu sau cu Paradisul. Părăsirea propriului corp – cel de al treilea pas. Există numeroase mărturii în care pacienţii susţin că levitau şi că puteau vedea şi auzi persoanele din jurul lor, la fel de bine cum îşi puteau vedea trupul. Uneori, "spiritul" poate zbura în afara camerei…Intrarea în alte dimensiuni – cel de-al patrulea pas. Majoritatea celor aflaţi în pragul morţii vorbesc de Rai, deşi există şi situaţii în care oamenii vorbesc despre locuri reci, întunecoase, şi de voci disperate, aceste stări fiind asocate cu infernal. Entităţi luminoase: una dintre cele mai întâlnite şi mai des relatate experienţe.
Majoritatea relatărilor fac referire la un glob de lumină, a cărui voce este caldă şi prietenoasă (perceput ca Dumnezeu, un înger, un sfânt sau o persoană apropiată care a decedat).
Diferă de la o persoană la alta
La fel de cunoscută este şi prezenţa tunelului întunecat. În unele relatări, la capătul acestuia se află o lumină, în timp ce altele susţin că singura sursa de lumina este cea a entităţii care însoţeşte sufletul celui aflat în pragul morţii. Comunicarea cu spiritele: înainte ca experienţa să ia sfârşit, pacienţii afirmă că au comunicat cu o altă entitate. Aceasta a fost descrisă sub forma unei puternice voci masculine, care îi spune celui afectat că încă nu a sosit timpul şi că trebuie să se întoarcă. Vizualizarea propriei vieţi, sau "vederea panoramică a vieţii".
Dacă unii pacienţi susţin că au văzut imaginmi în amănunt, alţii susţin că au văzut doar frânturi. Specialiştii spun că aceste opt experienţe ajung doar rareori să fie trăite în totalitate. Unele dintre ele, asa cum este senzaţia de părăsire a propriului corp, pot fi percepute în situaţii care nu au nimic de a face cu experienţele din pragul morţii. Cercetătorii mai afirmă că trăirile diferă de la o persoană la alta, relatările care să se încadreze exact în tiparul de mai sus fiind puţine.
<iframe width="630" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/JpQml-bKOXM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>