Istoria UE. Incepand de astazi, "Evenimentul zilei" va prezinta, in serial, nasterea si consolidarea Uniunii Europene.
Spatiul comunitar european, care sarbatoreste, la 25 martie, 50 de ani de la semnarea Tratatului fondator de la Roma, a fost creat pe baza Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO), infiintata in 1951. Proiectul propus Germaniei de ministrul de externe al Frantei, Robert Schuman, consta in punerea la comun a industriilor grele ale celor doua tari care luptasera una impotriva celeilalte cu numai cativa ani in urma, si a atras imediat opinia publica.
CECO, la care s-au alaturat Italia, Olanda, Belgia si Luxemburgul, avea menirea de a reconstrui Europa si de a evita posibilitatea unui nou razboi cu consecinte devastatoare asupra batranului continent. Urmatorul pas in construirea actualei UE a fost facut pe 25 martie 1957, prin semnarea Tratatului de la Roma, care a pus bazele Comunitatii Economice Europene (CEE).
CEE isi propunea sa creeze o piata comuna bazata pe libera circulatie a persoanelor, marfurilor si serviciilor, prin desfiintarea barierelor vamale dintre statele membre.In aceeasi zi, cele sase state infiintau Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (EURATOM). Ele au fost considerate, in momentul semnarii lor, un impuls mai mult decat bine-venit pentru sustinatorii infocati ai constructiei europene.
Cronologie
Momentele unui proiect care nu s-a incheiat
> 18 aprilie 1951: semnarea Tratatului de la Paris. Sase tari (Germania, Belgia, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda) pun bazele Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO).
> 25 martie 1957: semnarea Tratatului de la Roma, care instituie Comunitatea Economica Europeana (CEE sau Piata comuna) si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (CEEA).
> 5 ianuarie 1958: intrarea in vigoare a Tratatului de la Roma si crearea institutiilor (Consiliul de Ministri, Comisia, Adunarea Parlamentara Europeana).
> 1 ianuarie 1973: cele sase state membre devin noua, odata cu aderarea Marii Britanii, Danemarcei si Irlandei.
> 7-10 iunie 1979: primele alegeri prin sufragiu direct ale parlamentarilor europeni.
> 1 ianuarie 1981: aderarea Greciei.
> 1 ianuarie 1986: aderarea Spaniei si Portugaliei.
> 17 februarie 1986: semnarea Actului unic european, intrat in vigoare la 1 ianuarie 1987, care prevede crearea unei Piete unice, incepand din 1993.
> 7 februarie 1992: semnarea Tratatului de la Maastricht, care prevede trecerea la moneda unica cel mai tarziu la 1 ianuarie 1999.
> 1 noiembrie 1993: intrarea in vigoare a Tratatului de la Maastricht. CEE devine Uniunea Europeana (UE).
> 1 ianuarie 1995: cele 12 state membre devin 15, odata cu aderarea Austriei, Finlandei si Suediei.
> 26 martie 1995: intrarea in vigoare a Conventiei de la Schengen, care desfiinteaza controalele efectuate asupra persoanelor la granitele tarilor membre ale spatiului Schengen, ca si o mai mare cooperare intre organele de justitie si de politie din aceste state.
> 11 decembrie 2000: semnarea Tratatului de la Nisa, care a deschis calea extinderii UE.
> 1 ianuarie 2002: punerea in circulatie a monedelor si bancnotelor euro.
> 1 mai 2004: extinderea UE, care trece dintr-odata de la 15 la 25 de membri, odata cu aderarea Poloniei, Ungariei, Cehiei, Slovaciei, Sloveniei, a celor trei republici baltice (Lituania, Letonia, Estonia), Ciprului si Maltei.
> 1 ianuarie 2007: Romania si Bulgaria adera la UE care numara astfel 27 de state membre.