Evenimentul Zilei > Sport > Motivul pentru care cotidianul The Sun nu va mai „răsări” vreodată pe strada fanilor lui Liverpool
Motivul pentru care cotidianul The Sun nu va mai „răsări” vreodată pe strada fanilor lui Liverpool

Motivul pentru care cotidianul The Sun nu va mai „răsări” vreodată pe strada fanilor lui Liverpool

La 15 aprilie 1989, partida dintre Liverpool și Nottingham Forest, din semifinalele Cupei Angliei, avea să devină un alt caz tragic pentru fotbalul din Regatul Unit. 96 de fani ai lui Liverpool și-au pierdut viața, fiind striviți de mulțime în West Stand din stadionul Hillsborough. Imediat după acest episod tragic, cotidianul The Sun i-a invinovățit pe suporterii „cormoranilor” pentru acest eveniement dramatic, iar clubul și fanii au boicotat publicația.

S-au împlinit, așadar, 31 de ani de la tragedia de pe Hillsborough, una dintre cele mai triste amintiri din istoria fotbalului britanic. Stadionul „Hillsborough”, din Sheffield, a fost cel care a găzduit acest joc, în timpul căruia aveau să-și piardă viața 96 de fani ai lui Liverpool, iar alte 766 de persoane au fost rănite, după crearea unei busculade. Totul a avut loc în tribuna ocupată de suporterii „cormoranilor”, după ce organizatorii au permis intrarea, în sectorul destinat susținătorilor lui Liverpool, mai multor fani decât putea să suporte tribuna, iar oamenii s-au călcat în picioare.

Poliția a încercat să distrugă probe. Adevărul a ieșit la lumină în 2016

După tragicul episod, pe 19 aprilie, cotidianul britanic a ieșit pe prima pagină cu titlul „The Truth” (Adevărul), în care se putea citi că fanii lui Liverpool „au furat din buzunarele victimelor” sau că „au urinat pe polițiștii curajoși”, printre altele. The Sun a redat aceste afirmații citând comentarii făcute de poliția South Yorkshire și un parlamentar conservator. Aceste speculații veneau la patru zile distanță de la episodul „Hillsborough”, când oamenii din Liverpool îi înmormântau pe cei care și-au pierdut viața la acel meci.

Poliția a încercat încă din 1991 să distrugă probele care o incriminau, stabilind verdictul celor 96 de decese ca fiind accidentale.

Cel puțin două decenii s-au luptat familiile îndoliate cu autoritățile din acest comitat, pentru a demonstra că vina a aparținut în totalitate poliției. Pe 26 aprilie 2016, abia după 27 de ani de la tragedie, raportul oficial al evenimentelor din 15 aprilie 1989 a stabilit: vinovații pentru acest episod sunt autoritățile și poliția din South Yorkshire.

Războiul între fanii lui Liverpool și The Sun continuă și astăzi. În acest oraș au scăzut considerabil vânzările acestui cotidian, iar orașul a rămas împânzit de stickere cu mesaje de boicotare a publicației.