Evenimentul Zilei > Politica > Moții fac zid uman la Țebea, să nu se apropie politicienii de Crăișor
Moții fac zid uman la Țebea, să nu se apropie politicienii de Crăișor

Moții fac zid uman la Țebea, să nu se apropie politicienii de Crăișor

În fiecare an, în septembrie, politicienii se înghesuie la Țebea, unde au loc Serbările Naționale în memoria lui Avram Iancu. În acest an, când se omagiază 146 de ani la moartea Crăișorului Munților, politicienilor le este interzisă participarea la evenimente.

Scriitorul Laurian Stănchescu a trimis, în numele organizatorilor evenimentului, Guvernului și Președinției o informare publică prin care anunță că de mormântul lui Avram Iancu nu va mai fi lăsat să se apropie niciun politician. „Am inițiat un lanț uman de sacrificiu la porțile Țebei. Politicienii sunt interziși aici, au dezonorat destul memoria Crăișorului. Nesimțirea politicienilor, a partidelor politice, zelul lor de termite mecanice împing lucrurile spre o zi tragică pe 9 septembrie, ziua celebrării lui Avram Iancu, Erou al Națiunii Române. Moții s-au organizat în grupuri de luptă, nu vor prezența penalilor la sacrul mormânt al celui care este model absolut de cinste, onoare, demnitate și moralitate. Este o Sărbătoare populară, nicidecum politică, ajunge bătaia de joc, sfidarea, călcarea în picioare a memoriei sfinte a celui care a ținut românismul viu pe Golgota de foc a neamului românesc. Nu veniți la Țebea, aici se află Panteonul mucenicilor și martirilor, sanctuarul cu osemintele strămoșilor noștri, tezaure și constelații, pentru voi nu sunt decât faima de a strivi iarba care umezește umbra mormintelor lor!

Este prea mare furia care se întinde printre moți, fuga este salvarea și mândria voastră, porțile Țebei se vor strivi peste voi, tulnicele și cântecele naționale vor suna și vor chema la luptă pentru jertfa și suferința îndurate de Eroul Nostru”, a transmis Laurian Stănchescu.

 

Politicienii care s-au perindat la mormântul lui Avram Iancu

Anul trecut, la serbările de la Țebea au participat: președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, președintele PNL, Ludovic Orban, președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, parlamentarul european Viorica Dăncilă, miniștrii Mihai Fifor, Doina Pană, Victor Negrescu, precum și o serie de parlamentari. În 2016, printre cei aproape 10.000 de oameni adunați la Țebea s-au numărat Traian Băsescu, Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Liviu Dragnea, Ecaterina Andronescu, Traian Igaș, Gheorghe Funar și Marian Munteanu. În 2015 au fost la Țebea: preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ministrul Apărării, Mircea Duşa, lideri de partide, parlamentari de Hunedoara şi din judeţe limitrofe, precum şi reprezentanţi ai mai multor instituţii din teritoriu, precum şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale. În 2014 au participat: Elena Udrea, Klaus Iohannis, Emil Boc sau Vasile Blaga şi Dan Diaconescu.