În 1999, la scurt timp după ce a fost schimbat din funcţia de premier în urma unui conflict cu Traian Băsescu, Victor Ciorbea şi-a luat calabalâcul de la PNŢCD şi a fondat un nou partid. Foştii colegi ţărănişti care îl puseseră  în fruntea unui guvern au fost apoi ocăriţi asiduu  timp de doi ani pentru că s-ar fi abătut de la “linia Maniu-Mihalache-Coposu”.

2001 este anul în care  Victor Ciorbea o coteşte încă o dată şi se aliază cu ocărâţii de până atunci pentru a obţine preşedinţia PNŢCD.  Stă trei ani în această funcţie, după care iar a fost trimis pe tuşă, de unde, evident, a constatat că “linia Maniu-Mihalache-Coposu” a fost abandonată de ţărănişti.

Au urmat ani ani de lupte grele pentru adevăratul păstrător al liniei. Aflat în fruntea unor PNŢCD-uri fantomă s-a luat de piept cu o dictatură imaginară prin platourile unor emisiuni tabloide până când l-a remarcat celălalt mare lider politic cu nume de Victor: “Domnul Ciorbea, după părerea mea, este un candidat foarte bun pentru USL”.

Şi-aşa linia a şerpuit uşor spre o baltă fetidă în care îşi împleteau umorile şi poftele numai oameni de o moralitate ireproşabilă, precum Gigi Becali, Viorel Hrebenciuc, Dan Voiculescu, Relu Fenechiu. Oameni ale căror principii erau atât de înalte încât bravul păstrător al tradiţiei creştin-democrate tare s-a pierdut cu firea şi repede a acceptat o funcţie bine plătită la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Însă nici aici nu se puteau duce la îndeplinire aspiraţiile înaintaşilor Maniu-Mihalache-Coposu, mai ales că ilustrul lor descendent fusese numit ilegal,  astfel că linia mai face o buclă şi ajunge chiar în curtea lui Ion Iliescu.

De când a fost numit în fruntea instituţiei Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a făcut eforturi  vizibile şi din China ca să-i facă pe plac socialistului Victor Ponta.  Solicitările partidelor, societăţii civile, liderilor de opinie, cu alte cuvinte o parte a poporului ale cărui interese ar trebui să le protejeze, au fost tratate de ombudsmanul Ciorbea cu zeflemea, atunci când nu a dat dovadă de sictir. „Suntem într-o fază avansată de examinare”, a reacţionat Ciorbea la cererea privind atacarea la CCR a ordonanţei pe Educaţie. Asta s-a întâmplat în urmă cu mai mult de o lună, răspunsul venind de altfel după o altă lună de tăcere. De atunci „faza avansată” a rămas în stare de îngheţ.

Nici acum, cu ordonanţa scandaloasă privind legalizarea traseismului politic, adevăratul urmaş al lui Corneliu Coposu nu se dezminte în a-l sluji obedient pe urmaşul lui Ion Iliescu.  Dând dovadă de un caracter desăvârşit, i-a luat peste picior chiar pe foştii lui colegi din PNL care l-au băgat în Parlament.  „Dacă știam din timp, dacă mă anunțau, îi așteptam și cu flori și cu tot ce trebuie”, le-a transmis Ciorbea liberalilor care veniseră să-i ceară contestarea la CCR a ordonanţei.

Vineri, „România liberă” a găsit o explicaţie pentru comportamentul slugarnic față de PSD al avocatului poporului.  Ciorbea are restanţe şi mari probleme cu plata unui credit bancar de 1,6 milioane de euro, aşa că dacă şi-ar pierde şi acest job bine plătit se va trezi în stradă.  Ca atare Maniu, Mihalache şi Coposu să mai aştepte puţin până ce demnul lor urmaş îşi îndreaptă linia, deocamdată ticăloşii de comunişti îl torturează şi-l umilesc cu nişte foarte mulţi bani.