Monument megalitic. Arheologii au descoperit un monument care iese din standarde în inima complexului megalitic Carrowmore din comitatul Sligo din nordul Irlandei. 

O echipă de arheologi de la Universitatea Tehnică din Sligo a descoperit un monument în timpul unor săpături de două săptămîni la Carrowmore. Aceasta este cea mai veche și cea mai mare colecție de morminte megalitice din Irlanda, datînd din anul 3600 î.Hr..

Locul de excavare a fost inițial considerat o movilă cu structuri rotunde din pămînt înconjurată de un șanț circular. Vârsta acestor monumente variază de obicei între 4.000 și 1.500 de ani. Dar săpăturile au arătat că monumentul nu este o movilă, scrie noi.md. În timpul săpăturilor, arheologii au descoperit că un șanț circular înconjoară o înălțime centrală constând dintr-un strat rotund gros de piatră. 

În interiorul și în jurul monumentului existau unelte preistorice din ardezie silicică solidă. Potrivit cercetătorilor, aceasta este o minunată colecție de răzuitoare de ardezie și lame. Ele au fost folosite la prelucrarea pieilor animalelor, la gătit, împletirea coșurilor și la prelucrarea oaselor.