Irakienii au fost respinși cu focuri de armă și gaze lacrimogene, în timpul unui protest care a avut loc în centrul Bagdadului, zonă care s-a transformat într-un  câmp de luptă. Zeci de persoane au fost rănite, forțele de ordine fiind încă mobilizate, chiar dacă există pericolul apariției unei „băi de sânge”,  potrivit Amnesty Internațional.

Mișcarea de protest a început pe data de 1 octombrie, ea fiind îndreptată împotriva unei conduceri care este considerată coruptă și incompetentă, până în prezent fiind înregistrate 319 de decese , relatează AFP. Cei mai mulți politicieni au fost de acord să se termine protestele care îi au ca ținte pe lideri și pe statul iranian, care este considerat responsabilul pentru clasa politică coruptă din Irak.

Pentru a restabili ordinea, forțele de securitate au oprit timp de o săptămână accesul la internet. Într-o țară în care unul din patru cetățeni este șomer și unul din cinci se află sub pragul sărăciei, protestatarii afirmă că vor menține blocajele şi nesupunerea civilă până când vor primi ”partea lor de petrol” în Irak, care este  al doilea producător din OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol).Mișcarea de protest a început având ca obiectiv crearea de locuri de muncă și servicii publice corespunzătoare, scopul acțiunii fiind acum schimbarea completă a clasei politice.”Baia de sânge trebuie să înceteze”, au afirmat reprezentanții  Amnesty Internațional, cei mai importanți  lideri ai ţării afirmând  că au interzis orice utilizare „nechibzuită” a forţei şi muniţia reală.