„Majestatea sa Regina a înregistrat un mesaj special pentru Regatul Unit și pentru Commonwealth în legătură cu epidemia de coronavirus”, a comunicat Palatul Buckingam, fără a oferi mai multe detalii, scrie Associated Press.

Mesajul, înregistrat la castelul Windsor, unde regina de 93 de ani locuiește cu soțul său, prințul Philip, va fi transmis duminică, la ora 19.00 GMT.

Luna trecută, suverana a transmis un comunicat scris în care afirma că familia regală se va implica activ în lupta împotriva epidemiei.

„Știm că multe persoane și familii din Marea Britanie și din lume traversează o perioadă de mare îngrijorare și neliniște”, a declarat ea.

„Suntem cu toții chemați să ne schimbăm obiceiurile noastre de zi de zi și obișnuințele noastre de viață pentru binele comunității în care trăim și mai ales pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili dintre noi”.

Regina transmite foarte rar mesaje televizate către națiune, în afara celor obișnuite de Crăciun.

Experții în istoria Casei Regale citați de AP afirmă că mesajul de duminică va fi al cincilea televizat în cei 68 de ani de când se află pe tron.

Ultimul a fost cel din 2012, în urma festivităților care au marcat 60 de domnie.

Înaintea acestuia, în 2002, regina Elisabeta a ținut să mulțumească britanicilor pentru mesajele de condoleanțe trimise cu ocazia morții Reginei Mamă.

Ea a mai transmis un mesaj televizat și în 1991, la începutul Războiului din Golf.

Însă, fără îndoială, cel mai faimos dintre toate este cel care a urmat după moartea nurorii sale, prințesa Diana, într-un accident de mașină la Paris.

Numărul morților de coronavirus din Marea Britanie a cunoscut vineri o creștere spectaculoasă, cu 684, ajungând la un total de 3.605, cu 23% mai mulți decât în ziua precedentă.