Evenimentul Zilei > International > S-au dezlănţuit puhoaiele. Două zile de ploi abundente şi vijelii. A fost convocată celula de criză
S-au dezlănţuit puhoaiele.  Două zile de ploi abundente şi vijelii. A fost convocată celula de criză

S-au dezlănţuit puhoaiele. Două zile de ploi abundente şi vijelii. A fost convocată celula de criză

În Republica Moldova, meteorologii au emis două coduri galbene de instabilitate atmosferică şi pericol de inundaţii. Potrivit specialiştilor, începând din această noapte şi până în a doua parte a zilei de sâmbătă, vor fi vijelii în rafale cu viteză de 15-20 metri pe secundă. De asemenea nivelul apei râului Nistru ca creşte cu trei metri peste cota normală.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de urgență (IGSU), Liliana Pușcașu, a afirmat că vineri, două maşini au fost blocate în şuvoaiele dezlănţuite în localitatea Cahul din cauza ploilor torenţiale din această zonă, potrivit sputnik.md

 

„Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit. Salvatorii au intervenit pentru tractarea mijloacelor de transport din apă”, a declarat purtătorul de cuvânt al IGSU.

 

Dar şi alte zone din ţară au fost afectate de ploile abundente. În raionul Călăraşi mai multe gospodării au fost inundate, precum şi drumurile din Slobozia sunt blocate.

 

Conducerea IGSU, reprezentată de generalul–maior, Mihail Harabagiu, a convocat astăzi celula de criză pentru întreprinderea tuturor acţiunilor necesare în vederea prevenirii riscurilor inundaţiilor în preajma râurilor Nistru şi Prut.

 

La şedinţa operativă au participat reprezentanţii IGSU, ai Forţelor Armate, Agenţiei Apele Moldovei, Agenţiei Proprietăţii Publice, Administraţiei de Stat a Drumurilor, Inspectoratului General al Poliţiei şi Inspectoratului General al Carabinierilor.

Pentru prevenirea inundaţiilor, s-a luat decizia de construire urgentă a unor diguri în apropiere de localitatea Crocmaz, raionul Ştefan Vodă.