Evenimentul Zilei > Sport > Modificări majore în fotbal! Decizie de ULTIMĂ ORĂ a UEFA
Modificări majore în fotbal! Decizie de ULTIMĂ ORĂ a UEFA

Modificări majore în fotbal! Decizie de ULTIMĂ ORĂ a UEFA

UEFA şi IFAB (International Football Association Board) vor să facă schimbări majore în ceea ce privește loviturile de departajare ale unor echipe la fotbal. Măsura va fi luată în încercarea de a oferi şanse egale ambelor echipe.

Modificarea a fost discutată după ce s-a observat, din punct de vedere statistic, că echipa care execută prima loviturile de departajare are şanse extrem de mari să se califice mai departe sau să câștige trofeul pus în joc. 

Astfel, noul sistem de executare al loviturilor de departajare va fi supranumit ABBA şi va reprezinta o practică asemănătoare cu cea folosită în tenis la tie-break, potrivit Mediafax.ro.

Astfel, echipa A execută primul penalty, apoi echipa B execută de două ori la rând, continuă apoi echipa A cu alte două execuţii şi tot aşa până se termină seria de cinci penalty-uri.

"Există ipoteza că jucătorul care execută a doua lovitură de departajare din serie are parte de o mare presiune psihică. Când echipa adversă a transformat primul penalty din serie, dacă jucătorul ce execută al doilea penalty din serie ratează, atunci există riscul ca echipa lui să piardă imediat meciul, mai ales începând cu a patra serie de lovituri de departajare", şi-a explicat cei de la UEFA iniţiativa.