În Suedia, din cauza coronavirusului au murit prea multe persoane. Recunoaşterea a venit de la Anders Tegnell, epidemiologul din spatele strategiei soft adoptată de guvernul de la Stockholm împotriva pandemiei declanşată de Covid-19, într-un interviu la radioul public Sveriges Radio.

Suedia deci face marche arrière admiţând pentru prima oară că victimele au fost prea multe şi că ar fi fost mai bine să se impună restricţii mai mari în această perioadă.

Măsurile impuse în Suedia au fost prea blânde

Măsurile de impunere ale guvernului scandinav au fost mult prea blânde (de exemplu, chiar şi elevii până în 16 ani au continuat să meargă la şcoală).

„Dacă ar reveni aceeaşi epidemie, ştiind ceea ce ştim astăzi, vom proceda cu calea de mijloc, între ceea ce am făcut noi în Suedia şi ceea ce au hotărât ţările din restul lumii”, a spus Tegnell admiţând faptul că  „bineînţeles că se puteau face mai multe şi mai bine în Suedia, ar fi fost foarte bine să ştim exact ce să închidem pentru a evita într-n mod mai eficace răspândirea virusului”.

S-a murit din cauza lipsei măsurilor de izolare?

Epidemiologul a explicat că, având în vedere că toate ţările europene au hotărât imediat instituirea stării de urgenţă totală sau aproape totală, este greu să înţelegi care ar fi fost măsurile eficace în mod efectiv. Acestea fiind zise, răspunzând celor care-l întrebau dacă i se pare că au murit prea multe persoane, Tegnell a răspuns: „Da, absolut”.

În Suedia au fost înregistrate până acum 38.589 de contagieri şi 4.468 de decese, la o populaţie de 10 milioane de persoane. În alte ţări scandinave, care au impus măsuri mai restrictive, cifrele sunt mai scăzute, cu 580 de victime în Damemarca, 237 în Norvegia şi 320 în Finlanda, potrivit celor relatate de Leggo.