Editura Evenimentul si Capital

Modelul divin al Bizanțului | RELIGIE

Autor: | | 0 Comentarii | 316 Vizualizari

Astăzi, când există atâtea teorii despre cum trebuie organizat și condus un stat, când se vorbește despre „cedare de suveranitate”, „dispariția națiunilor” și „Statele Unite ale Europei”, când „ieșirea din criză” contează mai mult decât „în ce intrăm după...”, când se izbește furibund la temelia creștină a Europei, astăzi, mai mult ca oricând e nevoie să ne amintim de marele Conducător și Vizionar care a fost Împăratul Constantin, de Bizanț, ca model de organizare și de durată, și de Credința care a reprezentat Cheagul ce a ținut laolaltă această formidabilă construcție vreme de 1100 de ani, în niște timpuri la fel de furtunoase ca azi.

Împăratul Constantin, considerat, alături de mama sa, Elena, „întocmai cu apostolii”, stă la temelia civilizației creștine. Statul său creștin, Bizanțul, este excepțional și unic, spune mitropolitul Augustin de Florina. „Unic în ceea ce privește scopul, unic în ceea ce privește durata.” Nici un stat de azi nu mai are idealurile pe care le-a avut Bizanțul, pentru că statele moderne de astăzi au drept unic scop, cel puțin la nivel declarativ, bunăstarea. Un nivel de trai ridicat. Dar «dacă scopul omului nu este „să mâncăm și să bem, căci mâine vom muri” (Isaia 22, 13; I Corinteni 15, 32), cu atât mai mult scopul unui stat nu trebuie să fie material », spune mitropolitul Augustin. Iar scopul statului bizantin nu a fost materia. Prosperitatea și dezvoltarea materială au fost privite doar ca mijloace pentru scopul suprem, de natură divină: punerea în practică a Evangheliei și răspândirea ei în toată lumea. „Bizanțul a fost Centrul din care a iradiat credința creștină în Răsărit și în Apus”, conchide ierarhul grec. Dar Imperiul Bizantin a fost unic și prin prisma duratei sale nemaiîntâlnite. Spre deosebire de alte imperii, cei 1100 de ani cât a existat Bizanțul reprezintă o veșnicie. Unsprezece veacuri care au permis nu doar crearea civilizației creștine ci și înrădăcinarea adâncă a ei. Bizanțul a căzut pe 29 mai 1453. Însă ideea unui stat guvernat după modelul Divin nu a murit.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate