Moartea fulgeratoare a lui Niki Stanciu de la Guerrilla

Moartea fulgeratoare a lui Niki Stanciu de la Guerrilla

Jurnalistul Nicolae Stanciu a murit vineri dimineata in urma unui stop cardiorespirator.

Stanciu, in varsta de 38 de ani, suferea si de o forma grava de pneumonie - afectiune care a dus la complicatii - si fusese internat in urma cu trei saptamani la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", din Bucuresti.

El a fost transferat apoi la Sectia de Cardiologie de la Spitalul Colentina din cauza unor tulburari ale ritmului inimii. Medicii spun ca pacientul nu a avut suferinte cardiace mai vechi, iar ecografia pe care o facuse in urma cu trei saptamani era aproape normala.

"A facut stop cardiac in timpul consultului. L-am dus imediat la terapie intensiva. Au fost patru medici care au incercat sa-l resusciteze, dar nu s-a mai putut face nimic pentru el”, a spus profesorul Dan Gheorghe, seful Sectiei de Cardiologie de la Spitalul clinic Colentina, din Bucuresti.

Potrivit unor surse medicale, stopul cardiac a survenit ca urmare a unei miocardite, care a fost provocata, cel mai probabil, de o infectie virala. In urma autopsiei, pe care o vor face astazi, medicii vor stabili cu exactitate cauza mortii.

"Nu se plangea niciodata, isi masca suferinta” Prietenii lui Stanciu nu au stiut cat de proasta era starea lui de sanatate. "M-a sunat sotia lui Niki ca sa-mi spuna ca acesta se simte rau si ca nu poate veni la serviciu”, a spus Mihai Dobrovolschi, realizator la Guerrilla. "Nu se plangea niciodata, isi masca suferinta”, a spus Cristi Schnebli, directorul executiv de la Pro FM.

> Portret. Niki Stanciu a lucrat in radio mai bine de 12 ani: zece ani la Pro FM si doi ani la Guerrilla, trecand si pe la posturile Uniplus si Nova 22, unde a debutat in anii ‘90. El a ocupat functia de brand manager al posturilor Info Pro si Pro FM. Din 2004 a ales sa fie vocea Radio Guerrilla, din pozitia de colaborator.

OPINIA SPECIALISTILOR

Pneumoniile infectioase pot sa omoare in numai cateva ore Pneumoniile sunt o complicatie a virozelor, afectiuni usor de transmis in aceasta perioada, si pot fi provocate inclusiv de bacterii si virusi. Atunci cand se agraveaza, pneumoniile pot duce la insuficienta respiratorie, fiind periculoase in special pentru copii si persoanele cu imunitate scazuta.

"Din cauza temperaturilor crescute de afara, atmosfera este plina de virusi, cum sunt si cei de tip Coxsackie, care dau miocardita acuta. Virusii se modifica (replica) intr-un ritm nebun, cand vor ei si cum vor ei”, spune medicul Dan Gheorghe de la Spitalul Colentina din Bucuresti. In mod normal, afirma specialistii, un pacient fara boli cronice nu moare din cauza unei pneumonii, daca aceasta este diagnosticata la timp, iar pacientul urmeaza tratament cu antibiotice ori antivirale.

"Daca este vorba despre o pneumonie infectioasa, aceasta poate sa omoare si in cateva ore”, spune medicul Adrian Streinu-Cercel, infectionist la Spitalul "Matei Bals" din Capitala. Primele semne ale pneumoniei sunt febra, junghiul intercostal, tusea cu expectoratie.

"In prima faza se fac culturi din secretii, radiografii, apoi, in functie de ce se obtine, se trece la antibiograme (analize prin care se depisteaza infectiile cu germeni) si se da pacientului tratament”, explica dr. Cercel. Pentru a preveni complicatiile pneumoniei, medicii recomanda vaccinarea antigripala si vaccinarea antipneumococica. (Mihaela Naftanaila)

Ne puteți urmări și pe Google News