Mitul linguriţei de zahăr sau ce ascunde zâmbetul bebeluşului

Mitul linguriţei de zahăr sau ce ascunde zâmbetul bebeluşului

Dacă ai impresia că, doar uitându-te la chipul copilului tău, poţi spune că acesta suferă sau este fericit, ar trebui să ştii că greşeşti.

Generaţii de mame au depins de expresia facială a copiilor pentru a spune dacă aceştia se simt bine sau nu.

Însă, un studiu recent a arătat că, dacă îi daţi bebeluşului o linguriţă de zahăr înainte de a-i face o injecţie, expresia feţei i se poate modifica, fără ca aceasta să însemne că nu simte durerea. Astfel este dărâmat mitul conform căruia zahărul acţionează ca un analgezic pentru bebeluşi.

Mai mult decât atât, până în anii 50, medicii credeau că nou-născuţii nu simt durerea deoarece conştientul lor nu este suficient de bine dezvoltat, iar răspunsurile normale la durere – ca, de exemplu, plânsul sau grimasa- au fost interpretate de către aceştia drept reflexe.

Astfel, bebeluşilor supuşi intervenţiilor chirurgicale li se administrau anestezice pentru a-i adormi, dar niciodată medicamente care apoi să le amelioreze durerea (analgezice), ca în cazul copiilor mai mari.

Abia în anii 70, un studiu a demonstrat că şi bebeluşii au nevoie de analgezice, însă, pentru că era foarte dificilă testarea lor pe nou-născuţi, pe piaţă au existat foarte puţine astfel de medicamente care să se adreseze unei grupe de vârstă atât de mici.

Stimul pentru endorfine

Astfel, până de curând, s-a considerat că, prin administrarea unei linguriţe cu zahăr, durerera copilului dispare, rezultatul fiind "măsurat" după expresia feţei şi încetarea plânsetului. Despre acest remediu se credea că acţiona în sensul îndepărtării durerii prin stimularea producţiei de endorfine (opiate endogen), care sunt eliberate de către creier şi sunt analgezicul natural al organismului.

În acest context, linguriţa cu zahăr administrată înaintea analizelor de sânge sau a unor acte medicale similare devenise o practică frecventă. Unii doctori consideră şi acum că procedeul este atât de eficace şi de inofensiv, încât se impune continuarea folosirii lui.

De curând, însă, un grup de specialişti pediatri de la University College Hospital din Londra, au publicat în revista "Lancet" rezultatele unei cercetări realizate de ei. Aceştia au demonstrat că administrarea de zahăr ca analgezic doar distrage atenţia, dar nu îl fereşte de durere pe nou-născut.

Britanicii le-au provocat micuţilor incluşi în studiu o durere destul de puternică, prin înţeparea călcâielor. Deşi bebeluşii primiseră "tradiţionala" linguriţă cu zahăr, măsurătorile efectuate de specialişti au demonstrat că durerea era simţită la nivel cerebral, chiar dacă pe figură nu exista acea grimasă caracteristică.

"Zaharoza pare să înlăture acele grimase care sunt semne ale durerii, însă datele obţinute de noi arată că nu poate reduce senzaţia de durere înregistrată la nivel cerebral. Prin urmare, zahărul nu este nicidecum un analgesic", este concluzia specialiştilor

Ne puteți urmări și pe Google News