Un caz devenit celebru în toată țara, după ce un agent de poliție rutieră a refuzat un BMW X6, oferit drept mită pentru a nu întocmi un proces-verbal și, implicit, un dosar penal unui șofer băut s-a finalizat, în urmă cu puțin timp, cu arestarea mituitorilor.

Cazul a fost semnalat, anul trecut, de celebrul polițist Marian Godină, pe facebook. Apoi, de Direcția Națională Anticorupție care a comunicat, pe 11 decembrie 2015, că a reținut doi bărbați în acest caz.

Ancheta, însă, a fost instrumentată de ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) care a comunicat, luni, că instanța a emis hotărârea de condamnare a lui Nicolae Florin Dogar și a lui Al-Jenabi Ali-Eduard.

 

DGA precizează că  în cauza instrumentată de ofițerii anticorupție din Brașov, flagrantul s-a organizat, pe 10 decembrie 2015,  în baza unui mandat și sub  coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov. Ulterior, cazul a fost preluat de către DNA, dată fiind valoarea mare a bolidului de lux, oferit drept mită.

 

În dimineaţa zilei de 10 decembrie 2015, polițistul de la Rutieră a oprit BMW-ul pentru verificări. A constatat că la volan se afla Al-Jenabi Ali-Eduard. În dreapta sa era Nicolae Florin Dogar care i-a spus polițistului că îi va da mită mașina de lux. Dogar a fost susținut de Al-Jenabi Ali-Eduard.  În urma insistențelor celor doi, agentul a sesizat Serviciul Județean Anticorupție Brașov. În aceeași zi, s-a realizat flagrantul iatr mituitorii au fost reținuți.

 

După ce i-a condamnat, definitiv, pe 8 iunie, Curtea de Apel Brașov a emis, luni, hotărârea de condamnare a celor doi, fiecare la pedeapsa principală de 1 an şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.  Instanța a dispus, totodată, cumularea acestor pedepse cu pedepse anterioare a căror suspendare a fost revocată, urmând ca Al-Jenabi Ali-Eduard să execute în total pedeapsa rezultată de 2,6 ani închisoare, iar Nicolae Florin Dogar, 2,9 ani închisoare.

Oficiali din rândul anchetatorilor au declarat că cei doi erau recidiviști. Dogar fusese condamnat, cu suspendare, pentru conducerea sub influența alcoolului iar Al-Jenabi primise o pedeapsă, tot cu suspendare, pentru ultraj contra bunelor moravuri. Judecătorul a decis cumularea pedepselor și aplicare celor mai aspre.

 

De asemenea, instanța a dispus confiscarea specială a autoturismului marca BMW X6, deținut în proprietate de Nicolae Florin Dogar.

 

Agentul de poliție din Brașov care a refuzat mita a fost premiat, pe 30 mai 2016, de către ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, care a acordat  diplome de integritate pentru cinci angajați ai MAI care au denunțat către Direcția Generală Anticorupție a MAI (DGA) intenția unor persoane de a le oferi mită. Evenimentul s-a desfășurat în contextul aniversării a 11 ani de activitate a Direcției Generale Anticorupție.