Evenimentul Zilei > Social > Revista „Mitropolia Ardealului” își reia activitatea după treizeci de ani de întrerupere
Revista „Mitropolia Ardealului” își reia activitatea după treizeci de ani de întrerupere

Revista „Mitropolia Ardealului” își reia activitatea după treizeci de ani de întrerupere

Revista Mitropolia Ardealului revine ca publicație oficială de informare după 30 de ani de la întreruperea apariției sale. Ea va servi interesului misionar și pastoral pentru preoți și credincioși din Mitropolia Ardealului.

RevistaMitropolia Ardealului” își reia activitatea după 30 de ani de întrerupere

La 30 de ani de la întreruperea apariției sale, Revista ”Mitropolia Ardealului” își reia rolul de publicație oficială de informare, de folos misionar și pastoral pentru preoții și credincioșii din Mitropolia Ardealului, relatează basilica.ro .

Revista mitropolitană a preoților și credincioșilor ardeleni apare în 2021 după un concept nou, ancorat în realitatea eclezială și socială actuală. Numerele sale vor cuprinde cuvinte ale ierarhilor ardeleni, interviuri cu personalități clericale sau laice. De asemenea, vot fi promovate articole despre familia ortodoxă, comunicarea Bisericii 2.0 sau realitatea filocalică, potrivit basilica.ro .

Revista propune cronici de artă și de film, abordări omiletice și catehetice

Revista propune și cronici de artă sau de film, precum și abordări omiletice și catehetice actuale și provocatoare. Întregul conținut este girat de Sinodul mitropolitan al Ardealului, iar colectivul redacțional este unul tânăr și entuziast.

Decizia reluării acestei publicații a fost luată în octombrie 2020. La întrunirea Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului de sâmbătă, 06 februarie 2021, a fost prezentat conținutul primului număr: Ianuarie – Martie 2021.

Mitropolitul Laurențiu a reamintit contextul în care a încetat să mai apară această publicație. Până în acest an, publicația oficială a Mitropoliei Ardealului a fost „Revista Teologică”. Publicația înființată în 1907 de viitorul mitropolit Nicolae Bălan nu avea rol de organ oficial, ci de revistă teologică, după cum o spune și numele.

În 1947, comuniștii interzic revista. În 1956 revista reapare sub numele de ”Mitropolia Ardealului”. În 1990, revista reapare sub numele de ”Revista Teologică”

Regimul comunist a interzis-o în anul 1947,alături de alte reviste pe profil din țară. În 1956, a permis din nou apariția acestei reviste, însă cu numele considerat pe atunci a fi mai neutru, de „Mitropolia Ardealului”.

În 1990, vrednicul de pomenire Mitropolitul Antonie a redat revistei sibiene numele ei originar de „Revista Teologică”.

Mitropolitul Laurențiu a declarat că „până acum Revista Teologică și-a îndeplinit cu succes acest dublu rol. În același timp însă, schimbările majore din viața Bisericii noastre și a învățământului teologic din ultimii treizeci de ani au impus Revistei teologice o serie de exigențe, printre care publicarea de studii în limbile de circulație internațională”.

„Treptat, ‘Revista Teologică’ a devenit în primul rând o publicație de teologie academică, adresându-se mai mult mediului științific decât preoților de parohie. Prin urmare s-a simțit tot mai mult nevoia unei noi reviste trimestriale cu caracter predominant misionar-pastoral care să se adreseze și să fie publicată de toți cei implicați în munca pastorală, de misiune și diaconală (asistență socială) din eparhiile Mitropoliei Ardealului și nu numai”, a spus IPS Laurențiu la întrunirea Adunării Eparhiale.

Dublă apariție la Mitropolia Ardealului: ”Revista Teologică” și ”Mitropolia Ardealului”

„De acum înainte așadar, „Revista Teologică” va îndeplini o misiune preponderent teologică academică, iar revista ”Mitropolia Ardealului” misiunea pastoral-misionară. Binecuvântând acest nou început, urăm echipei editoriale mult succes în îndeplinirea sarcinii asumate de a oferi eparhiilor din Mitropolia Ardealului și nu numai, o revistă pastoral-misionară de valoare”.

Revista are o apariție trimestrială, fiind gândită la 4 numere pe an. Ea este deja în proces de indexare în baze de date internaționale pentru o cât mai bună vizibilitate și probitate calitativă a materialelor publicate.