Evenimentul Zilei > International > Misterele Phenianului: Strania dispariție și reapariție a mătușii lui Kim
Misterele Phenianului: Strania dispariție și reapariție a mătușii lui Kim

Misterele Phenianului: Strania dispariție și reapariție a mătușii lui Kim

Mătușa lui Kim Jong Un și-a făcut prima apariție publică după șase ani. În această perioadă s-a zvonit că a fost ucisă sau epurată.

Potrivit unei depeșe a Agenției de Centrale Nord-Coreene de Știri (KCNA), citată de AP, numele lui Kim Kyong Hui, mătușa liderului de la Phenian, a fost inclus pe o listă de înalți oficiali care au asistat la un spectacol ce a marcat Noul An lunar, în prezența lui Kim Jong Un, la un teatru din capitala țării.

Principalul ziar al Coreei de Nord a publicat și el o imagine arătând-o pe Kim Kyong Hui așezată lângă Kim Jong Un și soția acestuia Ri Sol Ju, la teatrul Samjiyon din Phenian.

Kim Kyon Hui, acum în vârstă de 73 de ani, era odinioară o figură influentă în Coreea de Nord, în calitate de soră unică a răposatului Kim Jong Il, tatăl actualului lider.

Ea a ocupat un număr mare de poziții înalte, cum ar fi cea de general de armată cu patru stele sau de directoare de departament a Partidului Muncitorilor.

Kim Kyon Hui ar fi avut și un rol cheie în pregătirea lui Kim Jong Un ca viitor lider al țării, după ce tatăl acestuia a fost victima unui accident cerebral în 2008.

Kim Jong Un a moștenit într-adevăr puterea, după ce tatăl său a sucombat în 2011, după un infarct.

Nu s-a știut nimic despre soarta mătușii, după ce Kim ar fi ordonat executarea soțului său, Jang Song Taek, pentru trădare, în decembrie 2013. Acesta era considerat ca numărul 2 la Phenian.

Câteva zile după executarea lui Jang, numele soției sale a fost menționat într-o știre a KCNA ca membră a unui comitet funerar pentru un alt înalt oficial.

Însă ea nu a participat la ceremonia de comemorare a doi ani de la moartea lui Kim Jong Il, câteva zile mai târziu.

De atunci, numele său nu a mai fost pomenit în presa nord-coreeană, până la știrea KCNA de duminca aceasta.

Unele grupuri de la Seul care se ocupă cu observarea Coreei de Nord dar și diverse canale de presă străine au emis ipoteza că liderul de la Phenian o executase și pe mătușa sa, ori o trecuse pe linie moartă, în cadrul unei epurări mai vaste.

Experți străini au afirmat că Kim Kyon Hui suferea de probleme hepatice, cardiace și hipertensiune arterială.

Analistul Cheon Seon Chang de la Institutul sud-coreean de la Sejong a declarat că reapariția lui Kim Kyon Hui sugerează că liderul de la Phenian încearcă să consolideze unitatea familiei conducătoare, în timp ce își înăsprește atitudinea față de Statele Unite, iar negocierile nucleare sunt blocate.

Totuși, Cheong a prezis că mătușa reapărută nu își va recăpăta vechea influență politică, dat fiind că nu mai are loc în Biroul Politic al partidului, completat deșa cu figuri noi.