MIRCEA LUCESCU: „Italienii n-au un jucător ca Mutu“

MIRCEA LUCESCU: „Italienii n-au un jucător ca Mutu“

Celebrul tehnician român prefaţează partida de mâine, spunând că tricolorii nu vor ieşi la atac până nu au cuţitul la os. România are în palmares o singură victorie împotriva Italiei în meciurile oficiale: 1-0 în 1983, prin golul marcat de Ladislau Bölöni în poarta marelui Dino Zoff. Mircea Lucescu, antrenorul de atunci al naţionalei noastre, a reuşit să-i învingă pe italieni cu propriile lor arme.

România a deschis scorul în minutul 24, în urma unei lovituri libere, după care a rezistat eroic atacurilor disperate ale oamenilor antrenaţi de legendarul Enzo Bearzot. În urma acelei înfrângeri, „squadra azzurra“, campioana mondială én-titre, a ratat calificarea la Euro ’84, acolo unde a mers România. Mircea Lucescu a analizat ieri, pentru EVZ, punctele slabe ale italienilor şi a anticipat partitura tactică a tricolorilor. VERDICT „Italia, arogantă fără motiv“ EVZ: Ce se întâmplă cu Italia? Atât poate campioana mondială? Mircea Lucescu: Italia a fost la meciul cu Olanda o echipă arogantă. O aroganţă fără motiv, după părerea mea, pentru că în centrul apărării sunt de-a dreptul catastrofali. Acolo ar trebui să încercăm să percutăm. Iar în atac, Luca Toni a demonstrat că joacă doar pentru el. A avut o ocazie în care putea să-i paseze lui Di Natale, dar n-a făcut-o. Ar fi putut schimba soarta meciului! Îşi vor răscumpăra italienii păcatele în meciul cu noi? În mod cert, italienii nu vor rămâne fără reacţie după decepţia de luni, pentru că în „Peninsulă“ a fost decepţie naţională. Vor fi mai pragmatici, iar Donadoni va face sigur schimbări în echipă. Cum Materazzi a fost foarte slab în primul meci, intuiesc că Panucci va fi mâine în centrul defensivei. Credeţi că ar fi indicat ca Piţurcă să abordeze cu Italia aceeaşi tactică din meciul cu Franţa sau ar fi mai bine să ieşim la joc? Până nu vom avea cuţitul la os, să ne trebuiască o victorie, noi nu vom ieşi la joc. Un egal cu Italia nu ne-ar scoate din cursă, dar ne-ar obliga să luăm trei puncte cu Olanda. Cred că de-abia cu batavii vom vedea o naţională a României îndrăzneaţă în ofensivă. Piţurcă a promis un alt Mutu în meciul cu Italia. E posibilă o schimbare de atitudine în joc în decurs de doar câteva zile? Da. Cred şi sper că Mutu o să-şi revină, pentru că atunci când joacă la adevărata lui valoare, nu are concurenţă. Italienii n-au un jucător de talia lui Mutu în acest moment. Echipa naţională are mare nevoie de el. Mutu trebuie ajutat de toată lumea. El bravează, încearcă să ascundă ce e în sufletul lui. Vă daţi seama cum se simte un jucător care este dator 12 milioane de euro, iar clubul la care joacă, Fiorentina, nu pare dispus să-l ajute? Toate echipele de la Euro au jucat, până acum, cel puţin câte un joc. Cine v-a impresionat? După primele meciuri nu am putut să-mi fac o idee. Mi-au plăcut Olanda, Germania, Spania şi Portugalia, însă îmi e greu să spun cine ar putea câştiga trofeul. Aştept să se termine runda a doua a fazei grupelor, să văd cum ies din impas Italia şi Franţa. În ciuda victoriilor obţinute, nu m-au impresionat deloc Cehia şi Croaţia. AMINTIRI Chivu, noul Bölöni Mircea Lucescu ar putea să mai ţină şi azi, la 25 de ani după meciul din ’83, cu Italia, o şedinţă tactică despre cum trebuie combătut jocul lui Paolo Rossi şi al lui Marco Tardelli.

„Italia pe care am înfruntat-o eu era mai puternică decât cea de azi. Era ca un tăvălug care venea peste toate echipele“, spune „Il Luce“. Există similitudini cu prezentul: Italia lui Enzo Bearzot era campioana mondială én-titre şi avea nevoie vitală de o victorie în meciul cu noi pentru a se califica la Campionatul European din 1984.

„Eu am spus înainte de partida de la Bucureşti că singura şansă de a învinge «squadra azzurra» era să marcăm dintr-o fază fixă. Şi aşa a fost. Au contat rapiditatea lui Rednic, ştiinţa lui Bölöni de a acoperi terenul şi dăruirea lui Balaci. În echipa de azi a României, Mutu face deja cam ce făcea Balaci, iar Chivu trebuie să fie Bölöni de pe vremuri!“, conjură Lucescu senior.

Ne puteți urmări și pe Google News

ULTIMELE ŞTIRI DE LA EURO 2008:

Marica este în stare de şoc Cristiano Ronaldo a calificat Portugalia

Campioana europeană, ucisă de geniul lui Ibrahimovici Suporterul „kamikaze“ al fotbaliştilor tricolori

Gerstenmajer: „Actuala naţională n-are clasă“ COMENTARIUL MECIULUI CEHIA-PORTUGALIA 1-3

------------------------------------------------------------------------- Jucătorii îi cer lui Piţi să schimbe tactica! Meciul văzut din galeria românilor Jucătorii îi cer lui Piţi să schimbe tactica!

Ursul rusesc a jucat cum au cântat spaniolii

Italienii: „Trebuie să batem România“

Răducioiu: „Sper să nu fie cel mai slab meci!“