Evenimentul Zilei > Actualitate > SCANDALUL „VIZITA LA VÎNTU”: Mircea Geoană, greu de exclus
SCANDALUL „VIZITA LA VÎNTU”: Mircea Geoană, greu de exclus

SCANDALUL „VIZITA LA VÎNTU”: Mircea Geoană, greu de exclus

Ca să nu rişte pierderea şefiei Senatului, PSD l-a "sancţionat", pentru moment, pe Mircea Geoană doar cu o dare de seamă la partid.

Mircea Geoană va fi chemat pentru explicaţii la următoarea şedinţă a Biroului Permanent al PSD. Aceasta a fost concluzia şedinţei informale de ieri a conducerii PSD pe tema sancţionării fostului şef al partidului. Ultimele declaraţii făcute de preşedintele Senatului au provocat iritare printre liderii PSD, unii dintrei ei manifestându-se pentru măsuri dure de tipul excluderii din partid.

Clasic PSD

Deşi majoritatea liderilor PSD au dezavuat atitudinea lui Geoană, l-au criticat mai voalat sau mai direct, aceştia nu au marşat la ideea debarcării pentru a nu-i consolida puterea lui Victor Ponta. "Nu avem nevoie acum de scandal", au spus unii precum vicepreşedintele Ecaterina Andronescu. La fel şi Ion Iliescu care a adoptat o poziţie împăciuitoare.

Problema de care socialdemocraţii s-au lovit când a venit vorba despre excluderea lui Geoană din PSD a fost păstrarea funcţiei de preşedinte al Senatului. PSD riscă să o piardă dacă fostului şef al partidului i se retrage sprijinul politic sau este exclus. Iar dacă funcţia ar ajunge la PDL, coaliţia guvernamentală ar obţine majoritatea în Biroul Permanent al Senatului, iar viaţa puterii ar fi astfel mult uşurată.

Oficial, liderii PSD s-au întâlnit ieri la o pensiune din afara Capitalei pentru a discuta strategia pentru viitor a partidului. "Subiectul Geoană a fost la «Diverse», un subiect periferic", a declarat, pentru EVZ, vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă. Acesta spune că "Geoană nu a reuşit să treacă peste pierderea alegerilor".

"Mi-e ruşine că l-am susţinut la alegeri. Nu-l mai recunosc pe omul pe care l-am susţinut" a comentat Negoiţă.

Deşi înaintea şedinţei unii lideri ai PSD susţineau că se impun măsuri dure împotriva lui Geoană, la discuţii fiecare a aşteptat ca altcineva să propună sancţionarea.

Judecat în lipsă

Mircea Geoană nu a fost prezent la discuţiile de la pensiunea din Pădurea Româneşti, judeţul Prahova. Replica sa însă cu privire la dezbaterile referitoare la sancţionare a fost că şedinţa conducerii PSD a avut un un caracter nestatutar.

"Este în afara Statutului să se discute orice altceva în afara subiectului pentru care a fost convocată: strategia partidului pentru următoarea perioadă. (…) Nu duc lipsă de adversari din partea puterii, dar când vin din partea colegilor trebuie să spun că sunt deranjat", a comentat el.

Tot scandalul din PSD a fost declanşat de ultimul atac al preşedintelui Senatului.

Victor Ponta a fost iritat de acuzaţia fostului său şef referitoare la vizita făcută de acesta în campania de anul trecut pentru prezidenţiale la reşedinţa mogulului Sorin Ovidiu Vîntu.

Geoană a afirmat, într-un interviu pe care şi l-a luat singur pe blogul personal, că Ponta l-a sfătuit să mintă în legătură cu vizita sa la Vîntu. Din cauza acestor atacuri Ponta era decis să-i ceară excluderea din PSD şi înlocuirea din conducerea Senatului.

Varianta sancţionării a fost pregătită printr-o scrisoare deschisă avându-l ca destinatar chiar pe Mircea Geoană şi semnată de 26 de social-democraţi, printre care şi Viorel Hrebenciuc, care s-a alăturat demersului, deşi este plecat din ţară, şi, mai mult, a fost directorul de campanie al prezidenţiabilului PSD din 2009.

"Nu duc lipsă de adversari din partea puterii, dar când vin din partea colegilor trebuie să spun că sunt deranjat.",
MIRCEA GEOANĂ, preşedintele Senatului

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: