Negocierile care pot rupe coaliția. Mircea Geoană, candidat PSD la prezidențiale

Negocierile care pot rupe coaliția. Mircea Geoană, candidat PSD la prezidențiale Mircea Geoană candidat PSD la prezidențiale și Marcel Ciolacu premier. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Marcel Ciolacu a invocat numele lui Mircea Geoană în negocierile cu PNL. Surse social-democrate sunt de părere că aceasta este doar o tactică de negociere.

Negocieri intense între PSD și PNL

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis marți liderilor liberali în ședința de coaliție că PSD ar urma să meargă cu tandemul Mircea Geoană – candidat la Cotroceni și Marcel Ciolacu – premier, în cazul în care PNL nu ar fi de acord să îl susțină pe el drept candidat comun la alegerile prezidențiale.

În luna februarie, Marcel Ciolacu respingea categoric o informație prin care PSD i-ar fi propus lui Mircea Geoană să candideze la prezidențiale.

Acum, surse apropiate de cele două partide susțin că Marcel Ciolacu încearcă să-și asigure susținerea PNL pentru realizarea alianței politice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mircea Geoană

PNL vrea candidat propriu

Scenariul cu tandemul Mircea Geoană și Marcel Ciolacu a fost adus în discuție în momentul în care Nicolae Ciucă le-a spus că PNL nu va susține un candidat comun din PSD la prezidențiale, potrivit g4media.ro.

În același timp, Ciolacu le-a spus liberalilor că PSD nu va susține un candidat PNL la alegerile prezidențiale. Acesta este de părere că PSD a ajutat deja PNL să obțină un scor mare la alegerile europarlamentare și locale prin comasarea alegerilor.

În acest moment nu sunt informații complete cu privire la o posibilă candidatură a lui Geoană din partea PSD.

Mircea Geoană a încercat în ultimii doi ani negocieri atât cu PSD, cât și cu PNL

Mircea Geoană a declarat pe 13 februarie că liderii PSD, inclusiv Marcel Ciolacu, s-au dus la el „în birou” să îi propună să candideze independent la Președinția României susținut de PSD:

„Eu am avut discuții cu ei, au venit la mine în birou, inclusiv Marcel Ciolacu, să-mi propună să candidez independent susținut de PSD, pentru un calcul foarte simplu, pentru că voturile PSD la alegerile prezidențiale, unde vin patru milioane în plus față de cele obișnuite, nu-s suficiente să câștigi Președinția României.

Vrei să câștigi strict pe PSD nu ai voturi. În turul doi nu mai votează aproape nimeni cu PSD-ul, diaspora nu, nehotărâții nu, e o limitare. Pentru participare la vot de 35-40%, scorul PSD-ului e foarte important. Pentru prezidențiale, unde sunt 65% participare pentru președinte, românii se mobilizează și merg la vot. Nu sunt voturi suficiente. E decizia lor ce vor să facă, e decizia mea ce vreau să fac”, a declarat Mircea Geoană.

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a respins această asociere cu Mircea Geoană în trecut

Marcel Ciolacu a răspuns ironic după ce a fost întrebat dacă a mers alături de alți lideri social-democrați ca să-i ceară lui Mircea Geoană să candideze la prezidențiale ca independent, susținut de PSD:

„După ce i-am cerut domnului Geoană, am sunat-o pe doamna Șoșoacă să fie premier”, a afirmat Ciolacu.

Ulterior, pe 31 mai, Marcel Ciolacu spunea că Mircea Geoană nu își dorește să fie susținut de PSD la alegeri:

„Domnul Mircea Geoană a spus că nu doreşte să fie susţinut de PSD”, a afirmat Ciolacu.

La finalul săptămânii, liderii PSD și PNL se întâlnesc în ședințe separate pentru a lua deciziile legate de alegerile prezidențiale.