”În primul rând, nu pot să vă confirm această informaţie (că va fi prefect UDMR, n.r.), sigur că au existat discuţii, dar v-aţi convins că şi la Covasna şi la Harghita au rămas prefecţii români în funcţie şi eu cred că va rămâne un prefect român şi la judeţul Mureş. Pentru că până la urmă prefectul, aşa cum spuneam, este reprezentantul Guvernului în teritoriu, este o funcţie apolitică şi trebuie să se ocupe, aşa cum spuneam, de realizarea obiectivelor de guvernare şi de urmărirea respectării legii şi a Constituţiei. (…) Deci eu, ca om care provine din această zonă, nu pot să afirm decât că prefectul trebuie să fie un specialist în domeniu şi că prefectul trebuie să fie în aceste judeţe şi pentru populaţia care trăieşte în aceste judeţe un prefect român. Şi am insistat ca şi în judeţul Harghita şi în judeţul Covasna prefecţii să fie români. Până la urmă, să ştiţi că în judeţul Harghita e un prefect român care e apreciat şi de români şi de maghiari. Atunci când îţi faci datoria conform legii şi eşti echidistant, lumea te apreciază”, a susţinut Duşa.

Ministrul a spus că în România trebuie să se respecte legea, Constituţia, indiferent că e vorba despre români sau maghiari şi că UDMR, fiind la guvernare, trebuie să fie preocupată de realizarea obiectivelor economice şi sociale în localităţile în care populaţia de etnie maghiară este majoritară.

„Încă o dată, nu confirm această informaţie, chiar dacă probabil o să comenteze vreun reprezentant al UDMR prin judeţul Mureş – eu încă o dată repet, în România trebuie să se respecte legea, Constituţia şi indiferent că suntem români, că suntem maghiari, legea este una pentru toţi şi trebuie s-o respectăm aşa cum este – că e bună că e rea, legile se mai modifică în timp, dar trebuie s-o respect. UDMR este la guvernare, dar eu cred că pe cei de la UDMR – şi cred că asta fac – trebuie să-i intereseze mai mult de realizarea obiectivelor economice şi sociale în localităţile în care populaţia de etnie maghiară este majoritară şi de crearea condiţiilor de muncă şi de viaţă pe care maghiarii, ca şi românii, de altfel, le aşteaptă”, a subliniat Mircea Duşa.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, alături de subsecretarul de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor Florea Oprea au participat vineri la învestirea noului subprefect al judeţului Mureş, Vasile Liviu Oprea.