Evenimentul Zilei > Actualitate > Miracol: tânărul cu trup de om şi picior de elefant e aproape salvat. Află de ce medicii nu-i dădeau nicio şansă
Miracol: tânărul cu trup de om şi picior de elefant e aproape salvat. Află de ce medicii nu-i dădeau nicio şansă

Miracol: tânărul cu trup de om şi picior de elefant e aproape salvat. Află de ce medicii nu-i dădeau nicio şansă

Medicii timişoreni îl vor opera a patra oară pe Dumitru Sârb şi anunţă că acesta va putea merge şi va duce o viaţă normal. "Elefantiazisul" era considerată până acum o boală incurabilă

Diagnosticat cu neurofibromatoză Recklinghausen, Dumitru Sârb a intrat vara aceasta în atenţia specialiştilor de la Clinica I de Ortopedie Timişoara, care, după după luni de investigaţii, au decis să îl opereze. Chirurgii timişoreni au realizat prima intervenţie în cazul bărbatului cu un membru inferior asemănător cu cel al pahidermelor la începutul lunii august. Din două în două săptămâni intervenţiile au continuat.
Copiii erau înţelegători, nu râdeau de el

Pacientul povesteşte că aşa s-a născut, cu un picior ceva mai mare decât celălalt, iar de la vârsta de 14 ani, membrul a început să se dezvolte rapid până ce a ajuns de forma şi talia unui picior de elefant. „Aşa m-am născut. Am copilărit la sat, iar copiii au fost destul de înţelegători, nu şi-au bătut joc de mine. Mă mai jucam cu ei, însă nu am putut niciodată, de exemplu, să merg la scăldat deşi aş fi vrut. De la 14 ani piciorul a început să se umfle tot mai mult, iar acum, după ce n-am mai putut să merg, am venit la spital”, a povestit tânărul.
Dacă până acum pacientul nu putea să umble şi avea răni pe picior, acum, după primele trei intervenţii realizate cu succes, a început să meargă din nou pe propriile picioare. Marea lui bucurie, mărturiseşte Dumitru Sârb, este că în sfârşit „arată şi piciorul meu ca al unui om normal”.  Pe durata primelor două  operaţii medicii au reuşit să elimine cinci kilograme de ţesut adipos de pe piciorul lui. Specialiştii spun însă că mai au de lucru.
Operat a patra oară şi ultima
În această perioadă tânărul este pregătit pentru cea de a patra operaţie, în care va fi abordat sistemul scheletic. „La picior tibia este curbată, fapt pentru care pacientul nu poată păşi corespunzător cu piciorul respectiv. Trebuie realizată o intervenţie chirurgicală asupra osului, numită osteotomie de corecţie, osul urmând să fie tăiat şi fixat”, a declarat dr. Dinu Vermeşan. Ţinta, mai spune medicul, nu este să aducă piciorul la nivel normal, pentru că acest lucru e ceva imposibil, însă realizabilă este îmbunătăţirea mersului pacientului, pentru ca acesta să poată desfăşura o viaţă normală.
 
Neurofibromatoza Recklinghausen este una dintre cele mai frecvente boli genetice. Aceasta se manifestă prin pigmentarea pielii şi apariţia unor tumori cutanate situate de-a lungul nervilor periferici numite neurofibroame.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News