Evenimentul Zilei > Social > Ministrul Muncii anunță, iarăși, majorarea salariului minim. Deocamdată sunt doar negocieri
Ministrul Muncii anunță, iarăși, majorarea salariului minim. Deocamdată sunt doar negocieri

Ministrul Muncii anunță, iarăși, majorarea salariului minim. Deocamdată sunt doar negocieri

Creșterea salariului minim este obligatorie pentru români, în actualul context economic, iar PSD va face o propunere în acest sens la viitoarea ședință a coaliției de guvernare. Afirmația îi aparține ministrului Muncii, Marius Budăi. În opinia sa, salariul minim pe economie va trebui majorat până la nivelul de 3.000 de lei, așa cum au propus social-democrații.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că actualul context economic impune creșterea salariului minim pe economie. Potrivit spuselor sale, chiar dacă reprezentanții mediului de afaceri nu sunt de acord cu o astfel de măsură, aceasta este obligatorie. Drept urmare, a precizat Marius Budăi, în această perioadă au loc discuții și negocieri în cadrul Comisiei de Dialog Social cu reprezentanții partenerilor sociali, ai mediului de afaceri și ai sindicatelor.

„Înțeleg ceea ce spune mediul de afaceri, dar trebuie să înțeleagă și dumnealor că și angajații trebuie să își plătească utilitățile ca și ei, trebuie să își ducă copiii la școală și trebuie să își hrănească copiii. Am pornit din această săptămână în Comisia de Dialog Scial din cadrul Ministerului Muncii primele discuții cu mediul de afaceri, cu angajatorii și cu partenerii sociali”, a precizat Marius Budăi.

El a precizat că discuțiile cu privire la salariul minim vor fi purtate și la nivelul coaliției, astfel încât să poată fi luată o decizie până la finalul anului.

„Sper să avem câteva concluzii, după care să trecem cu discuțiile către Consiliul Național din partid, acolo unde este și domnul prim-ministru, dar și colegii mei, miniștrii, și să avem discuțiile până la capăt, astfel încât să putem lua o decizie care să fie predictibilă de la 1 ianuarie. Repet, nu intervenim din timpul anului pentru a se putea construi și bugetele de anul următor și planurile de business pe anul următor”, a explicat Marius Budăi.

În prezent, salariul minim brut este de 2.550 de lei, din care se scad taxele și contribuțiile către stat, al căror nivel se ridică la aproximativ 40% din valoarea brută. Astfel, un angajat plătit cu salariul minim – majoritatea – încasează la finalul lunii doar 1.524 de lei în mână.

Propunerea PSD pentru creșterea salariului minim

Ministrul Muncii a precizat că propunerea PSD, partidul din care face parte, a fost ca salariul minim să crească la 3.000 de lei, din care să fie scăzuți 200 de lei care să nu fie taxabili. În opinia sa, o astfel de măsură ar fi benefică pentru toată lumea, atât pentru angajatori cât și pentru angajați.

„Propunerea Partidului Social Democrat pentru măsurile din această iarnă, pe lângă creșterea pensiilor, este de 3.000 de lei și cu cei 200 de lei scăzuți din taxare, adică sub 2.800 taxați și 200, nu. Este clar un impact pozitiv, și asupra angajaților și chiar asupra angajatorilor, pentru că noi, cu toții, și în special angajatorii se plâng de lipsa forței de muncă, nu putem să… nu putem, efectiv nu se poate, nu se poate trăi cu salariu minim în România”, a mai arătat ministrul Muncii.

El a mai precizat că măsura este susținută de conducerea PSD și se așteaptă ca Marcel Ciolacu să o prezinte și în coaliția de guvernare, la următoarea ședință.

„Dacă Secretarul General al Partidului Social Democrat, știu și eu că a zis așa ceva, a comunicat acest lucru, eu cred că este în acord cu președintele partidului, sunt sigur că președintele PSD va propune în următoarea ședință această discuție, în cadrul coaliției”, a încheiat Marius Budăi, conform Digi24.ro.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: