Evenimentul Zilei > Politica > Ministrul Marcel Vela a anunțat măsurile pentru combatarea infecţiilor cu noul coronavirus
Ministrul Marcel Vela a anunțat măsurile pentru combatarea infecţiilor cu noul coronavirus

Ministrul Marcel Vela a anunțat măsurile pentru combatarea infecţiilor cu noul coronavirus

Marcel Vela, ministrul interimar al Afacerilor Interne, a afirmat, luni, că a autorităţile au adoptat o hotărâre prin care au fost aprobate măsurile necesare pentru creşterea capacităţii de intervenţie în prevenirea şi combatarea infecţiilor cu noul coronavirus.

De asemenea, Marcel Vela a anunțat că a avut loc o videoconferinţă la care au participat toate comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă. „În urma discuţiilor, am decis şi am votat cu unanimitate de voturi câteva articole importante care fac parte din această hotărâre. Articolul 1: instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din Italia, din cele 11 comune (…) şi autoizolarea la domiciliu pentru persoanele din zonele care sunt declarate cu risc din Italia. Ministerul Sănătăţii va completa lista cu zonele şi localităţile care au grad de risc, actualizată fiind în funcţie de situaţia la zi din Italia sau din alte ţări”, a spus Vela, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul MAI.

Totodată, acesta a mai precizat că va fi emisă o hotărâre de guvern pentru alocarea, din fondul de rezervă pus la dispoziţia Guvernului, a resurselor financiare necesare ministerelor în vederea instituirii măsurilor de carantină, de salarizare şi cele aferente realizării materialelor de informare.

Experții care vor face parte dintr-un grup de lucru în scopul stabilirii unor posibile scenarii de acţiune, în funcţie de evoluţia infecţiei, vor fi desemnați de DSU, IGSU, INSP, Ministerul Sănătăţii și MApN.

Se va institui și o linie telefonică care va fi gestionată de Ministerul Sănătății pentru apelanții care solicită informaţii referitoare la infecţia cu coronavirus, precum și inființarea unui grup de comunicare strategică, sub conducerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.