Oficialul a declarat la Antena 3, în această seară, că întreaga procedură a fost în conformitate cu legea. Anume că după încetarea mandatului pe care l-a avut la Curtea Constituţională putea să opteze pentru a intra în avocatură sau în notariat, fără să dea examen.

Mai concret, solicitarea sa de a intra în notariat a fost făcută în baza legii Curţii Constituţionale, care prevede o asemenea posibilitate.

"În domeniul Dreptului, cel mai dificil este să vorbeşti despre tine, că despre altul este uşor. Prin urmare, vă voi răspunde pe jumătate.

Adevărat este că am făcut solicitare de a deveni notar public. În baza legii am făcut solicitarea, legea CCR, care spune că la încheierea mandatului pentru care a fost numit judectăroul se poate face notar fără examen.

Solicitarea am făcut-o în baza legii 168, art 60. Am solicitat, în acelaşi timp, dobândirea calităţii de notar public şi suspendarea din funcţie pentru că altfel aş fi intrat în incompatibilitat", a ţinut să precizeze Tudor Toader.

Oficialul a continuat explicaţia.

"Adică dacă cineva ar fi apreciat <<dau curs solicitării, nu dau curs solicitării, în ce condiţii>>, se vorbea despre o notă de subiectivism.

Dar, în condiţiile date, legea îţi acordă acest drept.

Dau un exemplu mai pe înţeles şi mai larg – atunci când te afli într-o demnitate publică şi împlineşti vârsta de pensionare, îţi faci dosarul.

Că dreptul ţi-l dă legea. Ce opţiuni ai? Să nu ieşi la pensie la 65 de ani pentru că spune cineva, că ai ieşit în timpul mandatului sau să îţi exerciţi dreptul pe care ţi-l dă legea?

Deci este valorificarea unui drept fără nicio marjă de apreciere", a conchis ministrul.

Aşa cum se ştie deja, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a deschis un dosar penal in rem, în legătură cu admiterea lui Tudorel Toader în rândul notarilor, fără examen.