Evenimentul Zilei > Justitie > Ministrul Justiției se implică în conducerea închisorilor
Ministrul Justiției se implică în conducerea închisorilor

Ministrul Justiției se implică în conducerea închisorilor

Tudorel Toader a afi rmat ieri, după întâlnirea cu sindicaliștii din penitenciare, că va propune ca directorii de pușcării să aibă mandat de patru ani.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a avut, ieri, un dialog cu reprezentații sindicatelor din Admi nistrația Națională a Penitenciarelor (ANP), care s-au arătat supărați că nu au fost trecuți la rectificarea bugetară, în condițiile în care fac ore suplimentare și că o parte din viață și-o petrec aproape la fel ca și deținuții, în spatele gratiilor.

După întâlnirea cu sindicaliștii, Toader a declarat că se va ocupa personal de ANP și că se va implica în școlarizarea directorilor de închisori: „Mă voi ocupa direct de ANP pentru a fi în legătură directă cu șefii de penitenciare (…) Cel târziu joi voi avea, împreună cu reprezentanţii liderilor sindicali din ANP, o întâlnire cu premierul Mihai Tudose pentru a discuta despre majorările salariale cu 10 sau 15%”. Ministrul a mai adăugat că va propune ca directorii de penitenciare să aibă mandat determinat pe patru ani și că de la 1 octombrie „vor începe cursuri pentru cei care sunt astăzi în funcțiile de conducere ale închisorilor”.

Un gardian la 420 de deținuți

„Picătura care a umplut paharul a fost acea discriminare guvernamentală care s-a produs printr-o ordonanță de urgență. Se spune că au fost echilibrate salariile din întreaga structură de apărare”, a declarat Ştefan Teoroc, preşedintele sindicatului. „Ieri, un angajat mi-a trimis un refuz de a munci, în condiţiile în care i s-a cerut să lucreze singur pe o secţie cu 420 de deţinuţi în regim semideschis. Asta însemna ca un singur angajat să fie printre cei 420 de de deţinuţi”, a adăugat Sorin Dumitraşcu, lider de sindicat în ANP, precizând că este vorba despre Penitenciarul Poarta Albă din Constanța.

Recursul compensatoriu: la 30 de zile de detenție se scad 6

Ministrul Justiției a spus că unele aspecte vor fi rezolvate în sens favorabil. Astfel, ieri, înainte de începerea discuțiilor cu membrii sindicatului, Tudorel Toader a explicat că prima măsură care va fi pusă în practică după decizia CEDO privind starea penitenciarelor, va fi ca unei persoane aflată în detenție să i se scadă 20% din zilele efectuate. „Orice problemă reală are o soluţionare favorabilă. Vă amintesc că avem 27.000 de deţinuţi şi 12.000 de funcţionari cu statut special în ANP. Vom vedea echilibrul necesar.

Sigur, urmează punerea în aplicare a legii cu privire la recursul compensatoriu şi atunci o parte dintre deţinuţi vor ieşi mai devreme din penitenciare decât durata pedepselor, având în vedere cele 6 zile care se scad la 30 de zile de condiţii precare din penitenciare”, a declarat Tudorel Toader.