Evenimentul Zilei > Actualitate > Ministrul Finanțelor: ANAF trebuie să-i controleze pe agenții cu risc ridicat!
Ministrul Finanțelor: ANAF trebuie să-i controleze pe agenții cu risc ridicat!

Ministrul Finanțelor: ANAF trebuie să-i controleze pe agenții cu risc ridicat!

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să meargă în control, nu la orice agent economic, ci la agenţii cu risc de evaziune.

Declarația a fost făcută de ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, în cadrul prezentării generale a bugetului de stat pe 2016, din şedinţa Comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament, informează Agerpres.

"Trebuie să creştem gradul de încasare, să avem o reorganizare a instituţiei care se ocupă cu încasarea veniturilor publice. Acest proces a început. Deja vedem rezultate. Reducerea de TVA la alimente nu s-a reflectat într-o reducere de 1 la 1 la încasărilor. A fost cumva o încasare mai mare decât ar fi implicat reducerea de 1 la 1. ANAF nu trebuie să meargă în control la orice agent economic, ci trebuie să meargă la agenţii economici cu risc de evaziune. Această evaluare a riscului este o metodă modernă pe care o folosesc instituţiile de profil din alte ţări la care se lucrează şi la ANAF", a spus Dragu. 

Ea este de părere că România nu are nevoie de taxe şi impozite mai mari. 

"Nu cred că avem nevoie de taxe şi impozite mai mari. Din moment ce avem o conformare şi o colectare redusă, taxe şi impozite mai mari nu ar face decât ca aceia care azi plătesc taxe să plătească şi mâine sau poate chiar mâine să renunţe să mai plătească, considerând că se încadrează în comportamentul altor semeni", a explicat ministrul Finanţelor.