Evenimentul Zilei > Social > Ministrul Educației, propunere-șoc. Ce se întâmplă cu elevii din anii terminali
Ministrul Educației, propunere-șoc. Ce se întâmplă cu elevii din anii terminali

Ministrul Educației, propunere-șoc. Ce se întâmplă cu elevii din anii terminali

Ministrul Educației vine cu o propunere șoc pentru acei elevi din anii terminali, a VIII-a și a XII-a, care urmează să susțină examenele naționale, în acest an, în pandemie.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vine cu o propunere șoc. Elevii din anii terminali ar putea merge la școală chiar și în scenariul roșu.

Ministerul Educației va propune ca elevii din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a să participle fizic la cursuri, indiferent de scenariul în care funcționează școala. O astfel de măsură, spune ministrul Sorin Cîmpeanu, va fi adoptată în contextul examenelor naționale.

Potrivit spuselor sale, examenele naționale vor fi susținute cu prezență fizică, iar copiii trebuie să fie foarte bine pregătiți.

Ministrul Educației, propunere șoc

Pe de altă parte, ministrul Educației a mai spus că regulile de distanțare trebuie menținute în continuare. De asemenea, el a recomandat prudență atât elevilor cât și cadrelor didactice care merg la școală.

„Pentru acele școli care vor intra în scenariul roșu și care nu vor mai permite accesul elevilor, vom insista, vom propune, pentru cei care sunt în măsură să aprobe aceste propuneri pe care Ministerul Educației le va face, ca măcar elevii claselor a VIII-a și a XII-a să poată să meargă la școală. Pentru că vor avea examene naționale. Examenele naționale vor fi cu prezență fizică, deci vor trebui să fie foarte bine pregătiți”, a spus Sorin Cîmpeanu.

În prezent, conform reglementărilor, în cazul scenariului roșu cauzat de pandemia de COVID-19, școala se închide. Toți elevii și cadrele didactice rămân la domiciliu și fac cursuri în sistem online.

Ce se întâmplă cu școala în valul trei

În acest context, ministrul Educației susține că, dacă România va intra în valul trei al pandemiei de COVID-19, sistemul de învățământ va rămâne deschis. Potirivt spuselor sale, grădinițele, școlile și toate instituțiile de învățământ ar putea fi ultimele care se închid.

Sorin Cîmpeanu justifică o astfel de măsură spunând că rata de infectare din școli este mult mai mică decât cifrele la nivel național.

„Îmi place să cred că vom respecta un principiu simplu. Șșcolile se închid ultimele și școlile se deschid primele. Deci ne-am exprimat speranța. Încă suntem cu rata de infectare în școli mult sub rata de infectare a populației generale. Avem desigur și această măsură a introducerii focarelor în rata de infectare după care vor lucra școlile”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit spuselor sale, școlile vor intra în scenario în funcție de rata de infectare care va include și focarele.

„Şcolile vor intra în scenariu în funcție de o rată de infectare care să includă și focarele. Am luat acum aproape două săptămâni această decizie la nivelul Guvernului urmând să fie aplicat în două săptămâni”, a dezvăluit ministrul Educației, la Antena 3