Ministerul a aprobat în 2017 acest atlas publicat de editura Kartografia Praha, chiar dacă diplomaţia cehă nu recunoaşte nici Statul Islamic, nici anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă.

Ministerul „a verificat situaţia şi şi-a retras aprobarea pentru acest atlas”, promiţând totodată 'să remedieze pe cât de repede posibil această situaţie', potrivit comunicatului, screi AFP, citată de Agerpres..

O altă casă editorială cehă, Ottovo nakladatelstvi, a publicat la sfârşitul lui 2015 un „atlas de fotbal”, în care Crimeea era de asemenea prezentată drept teritoriu rusesc. La acea dată, Ottovo nakladatelstvi şi-a cerut scuze, imputând eroarea unui „factor uman”.

Moscova a anexat Crimeea în martie 2014, după un referendum contestat, în urma căruia 97% dintre votanţi au ales asocierea cu Rusia, potrivit Kremlinului. Anexarea este de atunci denunţată în mod regulat de comunitatea internaţională.

Diplomaţia cehă a reacţionat la acea vreme declarând că nu va accepta niciodată încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Preşedintele ceh Milos Zeman, cunoscut pentru opiniile sale proruse, a calificat de mai multe ori anexarea Crimeei drept „fapt împlinit”. „În fapt, Crimeea este fără îndoială teritoriu rus. Însă este vorba de o anexare şi am spus-o în nenumărate rânduri”, a afirmat el, săptămâna trecută, în timpul unei dezbateri televizate, înainte de a fi reales pentru un nou mandat de cinci ani