Livrarea de gaze ruseşti din ţara noastră s-ar putea produce după ce gazoductul Iaşi-Ugheni va fi dat în exploatare, a declarat Candu pentru agenţia de presa ITAR-TASS, citat de mediafax.ro. Oficialul a precizat faptul că măsura va avea ca principal rezultat consolidarea securităţii energetice a Republicii Moldova.

Subiectul a fost abordat de Candu şi săptămâna trecută, la Chişinău, în timpul vizitei vicepreşedintelui Consiliului de Administraţie al Gazprom, Valeri Golubev. Ministrul moldovean a ţinut să îl asigure pe Golubev că decizia de a primi gaze ruseşti din România nu este îndreptată împotriva companiei Gazprom, ci are scopul de a diversifica sursele de energie ale Chişinăului.

Bani suplimentari de la UE

Uniunea Europeană va aloca o sumă suplimentară de 10 milioane de euro pentru exitinderea gazoductului Iaşi-Ungheni, cu sectorul Ungheni-Chişinău. În acest fel, Uniunea vrea să asigure o alternativă de aprovizionare cu gaze naturale a capitalei Republicii Molodva, care este cel mai mare consumator din ţară. Anunţul a fost făcut ieri de ministrul Andrian Candu.

Citiţi mai mult: Extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni, sprijinită financiar de Uniunea Europeană. Ce sumă a alocat UE proiectului

Rusia taie din gazele livrate Poloniei

Gazprom a livrat cu 24% mai puţine gaze naturale companiei poloneze PGNIG. Reprezentanţii PGNIG au declarat că vor încerca să afle care sunt motivele care au stat la baza acestei micşorări a cantităţii de gaze livrate, pentru a vedea dacă acestea sunt de natură tehnică sau comercială.

Gazprom este cel mai mare producător de gaze naturale de lume, asigurând o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Citiţi mai mult: VINE O IARNĂ GREA! Rusia taie din livrările de gaze naturale către Europa

Te-ar putea interesa și: