Ministrul de interne al Albaniei, Sander Lleshaj, și-a dat demisia joi, pe fondul protestelor și demonstrațiilor legate de moartea, marți, a unui băiat de 25 de ani, după ce a fost împușcat de un ofițer de poliție, informează Europa Press.

„Acum este momentul să închid capitolul angajamentului meu în fruntea Ministerului de Interne, cu durerea provocată de pierderea nedreaptă a vieții unui tânăr”, a anunțat Lleshaj, folosind pagina sa de Facebook.

Demisia lui Lleshaj are loc la o zi după ciocnirile violente dintre polițiști și protestatari la Tirana, capitala țării, care au făcut o duzină de răniți, ca urmare a morții lui Klodian Rasha, care marți fusese reținut de Poliție pentru încălcarea stării de alertă decretate ca parte a măsurilor împotriva coronavirusului.

„În mai bine de doi ani în fruntea Ministerului de Interne, am încercat și am reușit să schimb multe lucruri în bine, terminându-mi misiunea cu cele mai bune rezultate istorice înregistrate în domeniul ordinii și securității publice din ultimii 30 de ani din istoria Albaniei”, a asigurat Lleshaj.

Dar plecarea lui nu a calmat spiritele și mii de oameni au continuat să iasă în stradă în această joi pentru a protesta.
Mii de oameni, potrivit canalului de televiziune albanez TV Klan, au protestat la ușile sediului Ministerului de Interne și al Direcției Generale a Poliției, precum și în faţa biroului premierului, Edi Rama.

Moartea lui Rasha, care ar fi purtat o armă – potrivit agentului care l-a împușcat, a fost descrisă de Rama drept o „un omor inexplicabil”, iar justiția va interveni pentru a clarifica faptele.

Sursa

Traducerea: Rodezia Costea, RADOR