El a vorbit despre măsurile fiscale, ce au vizat perioada stării de urgență, dar cea post-stare de urgență.

„Două bariere au fost eliminate astăzi. În cazul liniilor de credit garanțiile se vor face asupra creditelor. Garanția COVID a fost eliminată. Aș vrea să anunț că astăzi am depășit plafonul de 1 miliard de lei. Continuăm șirul de măsuri fiscale pentru antreprenori.

Termenul de depunere a a declarației unice a fost prelungit până la data de 30 iunie 2020. Un alt subiect este legat de împrumutl pe care l-am luat de pe piața financiară, de 3,3 miliarde de euro. Am ieșit de pe piața internațională, acolo unde suntem judecați la sânge. În aprilie și mai ne-am împrumutat mai ieftin decât se împrumuta PSD anul trecut”, a spus Cîțu.

În ceea ce privește fondurile europene, Cîțu a afirmat: „Am instituit un memorandum pentru alocarea sumei de 100 de milioane de euro, cu scopul pregătirii acestor proiecte”, a explicat șeful finanțelor.

„Nu s-au calculat şi nu s-au datorat dobânzi şi penalităţi de întârziere, conform Codului de procedură fiscală, pentru obligaţiile scadente începând cu data de intrare în vigoare a Ordonanţei 29, nu au fost considerate obligaţii fiscale restante, potrivit legii, obligaţiile fiscale scadente începând cu data de intrare în vigoare a ordonanţei 29, s-au suspendat sau nu au început măsurile de executare silită prin somaţie, poprire şi valorificare a bunurilor la licitaţie, a creanţelor bugetare.

O serie de măsuri fiscale pentru contribuabili prin Ordonanţa 48, care aveau în derulare înlesniri la plată, având în vedere faptul că aceştia se aflau deja în dificultate financiară în momentul acordării înlesnirilot, iar starea de urgenţă le-a îngreunat desfăşurarea activităţii, exitenderea rambursării TVA cu control ulterior, ştiţi foarte bine că în martie şi aprilie anul acesta am rambursat şase miliarde de lei prin TVA, nu s-a efectuat plata efectivă la organele vamale de către persoanele impozabile înregistrate”, a mai spus ministrul.