UPDATE. Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, spune că cererea a fost trimisă către inspecţia judiciară de către Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice şi secretarul de stat „fără informarea prealabilă şi fără acordul Ministrului”. Vă prezentăm reacţia integrală a Ministerului Justiţiei:
"Referitor la informaţiile apărute în mass-media privind solicitarea de verificare formulată de un Secretar de Stat din Ministerul Justiţiei, facem următoarele precizări:

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a luat notă la data de 13.07.2012 de faptul că Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice şi Secretarul de Stat coordonator din Ministerul Justiţiei au transmis, fără informarea prealabilă şi fără acordul Ministrului Justiţiei, la data de 22.06.2012, către Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, o solicitare pentru efectuarea de verificări prealabile a aspectelor reclamate de avocatul unui justiţiabil, cu privire la săvârşirea unor abateri disciplinare de către magistraţi.

Această procedură, pe fond, este legală şi reflectă o obligaţie pe care Ministerul Justiţiei o are, în baza Legii nr.24/2012, de a răspunde la solicitările justiţiabililor români. Numeroase astfel de cereri sunt formulate şi procesate periodic, reacţia instituţională a Ministerului Justiţiei nereprezentând însă iniţierea acţiunii disciplinare de către ministrul Justiţiei.

În condiţiile în care justiţiabilii au posibilitatea de a se adresa şi direct Inspecţiei judiciare şi Consiliului Superior al Magistraturii, Ministrul Justiţiei consideră inoportună procedura utilizată de compartimentul de specialitate din Ministerul Justiţiei şi a dispus stoparea imediată a acestui demers susceptibil de interpretări eronate, mai ales în contextul intern şi extern actual, privind o aşa zisă interferenţă în independenţa actului de justiţie.

Ministrul Justiţiei reafirmă şi cu această ocazie respectarea de către Guvernul României a independenţei şi imparţialităţii actului de justiţie în România, în conformitate cu Constituţia şi cu angajamentele luate în relaţia cu Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Ministrul Justiţiei a dispus realizarea unei verificări a modalităţii în care s-a procedat în speţa menţionată şi a modului în care, în general, sunt procesate astfel de solicitări primite în mod curent la Ministerul Justiţiei, şi va lua măsurile care se impun la finalizarea acestei investigaţii."
Judecătorii care l-au condamnat pe Năstase au dat dovadă de rea-credinţă
Sesizarea Ministerului Justiţiei a fost făcută după ce avocatul Gabriela Ghiţă, apărătorul din dosar a Irinei Jianu, i-a trimis lui Corlăţean un memoriu. În această expunere, Ghiţă cerea "sesizarea inspecţiei judiciare şi pedepsirea completului care l-a condamnat pe Năstase şi excluderea judecătorilor din magistratură".
"Inspecţia Judiciară a fost sesizată la data de 26.06.2012, în temeiul art. 45 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (astfel după cum a fost modificată prin Legea nr. 24/2012), în vederea efectuării de verificări prealabile cu privire la eventualitatea săvârşirii unor abateri disciplinare de către magistraţii ce au judecat şi soluţionat cauza ce a format obiectul dos. nr. 2470/1/2012 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", a precizat Ministerul Justiţiei pentru gândul.info.

Avocatul Gabriela Ghiţă susţine că judecătorii care l-au condamnat pe Adrian Năstase în dosarul Trofeul Calităţii "şi-au exercitat funcţia cu rea credinţă sau gravă neglijenţă".
Pe data de 20 iunie, în dosarul Trofeul Calităţii, Adrian Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare. În seara respectivă, Năstase a încercat să se sinucidă, iar în prezent este internat la Spitalul Penitenciarului Rahova, unde se recuperează şi îşi ispăşeşte pedeapsa. De asemenea, în acelaşi dosar, Irina Jianu, Marina Popovici şi Diana Gasparovici au primit câte 5 ani de închisoare cu executare, iar Vasile Cristian şi Bogdan Popovici au primit condamnări de câte şase ani.