"I-am spus prim-ministrului că demisionez din funcţia de ministru al apărării şi ministru pentru cooperare nordică. Trebuie să recunosc că există cazuri din perioada petrecută în Danemarca de Sud care au ajuns să umbrească abilitatea mea de a face diferenţa ca ministru", a anunţat el într-un comunicat de presă.

Potrivit thelocal.dk, citat de Agerpres, demisia acestuia a fost înaintată la o zi după ce mai mulţi cetăţeni au depus o plângere la poliţie privind utilizarea inadecvată a fondurilor publice.

Demisonar, dar plătit de stat

Carl Holst s-a aflat în centrul mai multor controverse de la numirea sa în funcţie în luna iunie. Mai întâi s-a aflat că a continuat să primească compensaţii financiare de la regiunea Danemarca de Sud în ciuda faptului că demisionase din postul de şef administrativ.

Cele 833.040 de coroane pe an pe care le primea de la administraţia regiunii s-au adăgat salariului ministerial anual de 1,2 milioane de coroane pe an, ducând la un venit cumulat de aproximativ 300.000 de dolari.

Salariu dublu

După săptămâni de presiuni în privinţa "salariului său dublu", Holst a decis să renunţe la restul de bani de la administraţia regiunii Danemarca de Sud.

La jumătatea lui septembrie s-a făcut public faptul că folosea un responsabil cu comunicarea al regiunii ca specialist în comunicare responsabil de imaginea partidului în campania electorală, ceea ce reprezintă în mod clar o utilizare inadecvată a fondurilor publice.

Consilier de campanie, pe bani publici

Holst a declarat, în mod repetat, că responsabilul de comunicare în cauză s-a ocupat doar de chestiuni regionale, dar o serie de SMS-uri şi e-mailuri au dovedit că el era specialist în imagine pentru şeful său în timpul campaniei electorale din iunie. Ulterior, s-a dezvăluit că responsabilul de comunicare îşi folosea jumătate din programul de lucru pentru a lucra în interesul campaniei lui Holst.

Luni s-a aflat o nouă informaţie care a agravat situaţia, respectiv că administraţia regiunii Danemarca de Sud a schimbat o factură pentru a încerca să ascundă că un consultant fusese plătit pentru a scrie editoriale şi discursuri pentru Holst.

Revolta cetăţenilor

Folosirea inadecvată a fondurilor publice i-a determinat pe trei cetăţeni să depună o plângere la poliţie împotriva lui Holst.

"Dacă un om comite o infracţiune, primeşte o pedeapsă. Deci dacă cineva foloseşte în mod eronat statutul său de politician pentru a se îmbogăţi, trebuie de asemenea să plătească. De aceea l-am reclamat pe Carl Holst la poliţie", a spus unul dintre cei trei reclamanţi, Jimmy Rasmussen