Steinmeier a afirmat că manevrele NATO lansate în această lună sunt „contraproductive pentru securitatea regională și ar putea inflama tensiunile cu Rusia”. El a cerut alianței să înlocuiască aceste exerciții cu mai mult dialog și cooperare cu Rusia, conform BBC News. 

NATO a lansat un atac simulat al Rusiei împotriva Poloniei, în 7 iunie. Exercițiul care durează două săptămâni implică 31.000 de militari, între care 14.000 din SUA, 12.000 din Polonia și 1.000 din Marea Britanie. La manevre participă zeci de avioane de luptă și nave de război, plus 3.000 de vehicule ale armatei. 

„Ceea ce trebuie să facem acum să nu inflamăm situația mai mult, prin „zăngănit de săbii și jocuri de război”, a spus oficialul de la Berlin, într-un interviu ce va fi publicat de  Bild am Sontag.

„Cine crede că o paradă simbolică de tancuri la granița estică a alianței va aduce securitate, se înșeală. Suntem sfătuiți să nu creăm pretexte pentru vechi sau noi confruntări”, a explicat Steinmeier. 

Eexercițiile sunt menite să testeze capacitatea NATO de a răspunde unor amenințări și se desfășoară o dată la doi ani. Dar Rusia a spus, de mai multe ori, că trupele Alianței aproape de granițele sale reprezintă o amenințare la adresa securității sale.