Evenimentul Zilei > Justitie > Ministerul Justiției are planuri noi pentru deținuți
Ministerul Justiției are planuri noi pentru deținuți

Ministerul Justiției are planuri noi pentru deținuți

Ministerul Justiției a dat startul dezbaterii publice pe marginea proiectului de hotărâre privind reintegrarea socială a foștilor deținuți.

„Noul proiect are în vedere măsurile implementate în perioada 2015 – 2019 ce necesită a fi continuate, dezvoltarea şi particularizarea unor servicii de suport social, disponibile pe plan local, destinate persoanelor revenite în comunitate, cu risc de marginalizare socială, precum şi noi măsuri ce se impun a fi realizate în cursul perioadei de referinţă. De asemenea, (…) trebuie avută în vedere, cu precădere, cointeresarea autorităţilor administraţiei publice locale pentru următoarea perioadă de implementare, în scopul dezvoltării unor servicii de suport social, disponibile în plan local şi aflate la îndemâna beneficiarilor direcţi, persoanele revenite în comunitate şi care au fost sancţionate penal”, se arată în proiect.

Strategia vizează atât persoanele private de libertate, în categoria cărora sunt incluse cele internate într-un centru educativ sau într-unul de detenţie, cele condamnate la închisoare şi cele arestate preventiv, cât şi persoanele eliberate din detenție.

„O prioritate o reprezintă derularea unor activităţi cu caracter practic, ce pot conduce la creşterea gradului de independenţă al persoanelor care părăsesc sistemul penitenciar, precum şi a unei intervenţii care să urmărească identificarea şi dezvoltarea înclinaţiilor şi abilităţilor individuale. Pentru creşterea şanselor de reintegrare pe piaţa muncii a persoanelor eliberate din detenţie se impune reglementarea cadrului legislativ, astfel încât să devină posibilă încheierea de contracte individuale de muncă pentru persoanele private de libertate, în special cele din regim deschis, având în vedere că „munca prestată la diverşi agenţi economici reclamă această formă de reglementare a raporturilor de muncă, ce ar avea un impact real şi pentru facilitarea reinserţiei socio-profesionale”, se mai precizează proiectul.