Cei doi copii ai lui Oleg Deripaska, cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimată la 36 de miliarde de dolari, domină topul "minigarhilor", realizat de revista rusă "Finans" şi citat de cotidianul britanic "The Daily Mail".
Petr şi Marina Deripaska vor moşteni fiecare câte 18 miliarde de dolari. Având numai 4 ani, Marina este şi cel mai tânăr „minigarh“ din acest top. Aproape la fel de bogat este şi Iusuf, unicul fiu al lui Vagit Alekperov, preşedintele companiei petroliere Lukoil şi unul dintre principalii acţionari ai acesteia, moştenitorul unei averi de 12 miliarde de dolari. Următoarele două locuri sunt ocupate de Lora şi Ekaterina, cele două fiice ale bancherului rus Mihail Friedman, moştenitoare a câte 10 miliarde de dolari.
Prezent de obicei pe primele locuri în orice topuri privind averile fabuloase ale magnaţilor, numele celebrului oligarh Roman Abramovici, cunoscut mai mult ca patron al echipei de fotbal londoneze Chelsea Londra, se află acum la multe locuri distanţă de vârf. Averea lui Abramovici, de 21,6 miliarde de dolari, a doua ca mărime din Rusia, va fi împărţită însă la cei cinci copii ai săi, care ar putea primi „numai“ 4,3 miliarde de dolari fiecare. Oamenii Kremlinului Roman Abramovici, la fel ca şi alţi miliardari ruşi, a ales pentru copiii săi şcoli din Marea Britanie, în detrimentul celor din Moscova. „Mulţi dintre aceşti copii provin din familii apropiate Kremlinului şi premierului rus Vladimir Putin. Deripaska şi Abramovici, de exemplu, sunt consideraţi amândoi oamenii Kremlinului“, declară un diplomat rus, adăugând că noua elită se simte la fel de bine atât la Moscova, cât şi la Londra, în ciuda tensiunilor din ultimul timp dintre Rusia şi Marea Britanie.
Reprezentanţii noii elite a Rusiei stăpânesc la perfecţie ambele limbi, mănâncă borş în Rusia şi joacă cricket în Anglia şi îşi petrec vacanţele de vară alături de părinţii lor pe iahturi luxoase în Marea Mediterană. Topul copiilor miliardari s-a îmbogăţit faţă de anul trecut cu 52 de nume, de la 70 la 122. Noul clasament însumează averi în valoare totală de aproximativ 410 miliarde de dolari, aproape dublu faţă de anul precedent.