Ţara vecină se confruntă cu fenomenul apariției milițiilor xenofobe și populiste ce au ca scop vânătoarea de refugiaţi. Așa-numitele “patrule civice” numără, conform unor surse media, aproximativ 1.500 de recruți, numeroși având relații strânse cu grupul rus de motocicliști „Nochniye Volki” (Lupii Nopții, Night Wolves, sau Îngerii Iadului), trupa de motociclişti finanţaţi şi decoraţi de Putin pentru susţinerea pro-rusismului. De altfel, o parte dintre aceștia afirmă că au fost antrenați de foști militari ruși. De asemenea, în rândul acestora se află și foști membri ai PEGIDA(organizaţia islamofobă europeană cu rădăcini în Germania) sau ai extremei dreapta olandeze.

Fenomenul vigilanti din Bulgaria a început să ia amploare în luna martie când, sub conducerea lui Dinko Valev, militanții au întreprins mai multe acțiuni de patrulă în proximitatea graniței cu Turcia, utilizând două vehicule armate și câini. Activitățile au continuat ulterior. Principala formă de manifestare a așa-numitelor grupuri de protecție este reținerea forțată a imigranților, reţinerea extrajudiciară ilegală şi potrivit legii bulgare și predarea subsecventă a acestora. Una dintre facțiuni, numită Patrula Civică pentru Protejarea Femeilor și a Credinței, a recunoscut chiar că a forțat imigranți care pătrunseseră pe teritoriul Bulgariei să facă cale-ntoarsă și să revină în Turcia.

Reacția populației a fost una pozitivă, de susținere a activităților. Conform unui sondaj de opinie realizat de Televiziunea Națională Bulgară, 84% dintre respondenții acestuia consideră că ar fi necesare recunoașterea grupurilor și susținerea de către guvern. De altfel, reacția publică pozitivă l-a determinat pe Valev să devină mai perseverent în acțiunile sale și să intensifice eforturile de recrutare. Mai mult chiar, acesta a dorit și implicarea financiară a guvernului, manifestată îndeosebi prin plata unei sume pentru fiecare imigrant capturat.

Organizațiile pentru drepturile omului îl acuză pe Valev de terorizarea imigranților, îndeosebi prin lansarea amenințărilor cu moartea în repetate rânduri, la adresa oricui trece frontiera în Bulgaria cerând azil. Acuzațiile par a fi bine fundamentate, mai ales că videoclipurile postate chiar de paramilitari îi arată pe solicitanții de azil puși la pământ, cu mâinile legate, sau așezați într- un colț şi terorizaţi de vânătorii de ocazie. Nu mai vorbim despre asumarea ilegală a atribuțiilor autorităților statului, reținerea unilaterală şi extrajudiciară a unor persoane, sechestrarea lor precum și tratamentul degradant aplicat acestora.

În urma acuzațiilor lansate de Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului, societatea bulgară a răspuns printr- o petiție care condamna organizația internațională non-guvernamentală și afirma susținerea pentru Valev. Statul bulgar a avut mai degrabă o poziţie ambiguă. Inițial, autoritățile au aplaudat eforturile patrulelor paramilitare. Însuși Prim-ministrul bulgar, Boiko Borisov, a mulțumit personal grupurilor pentru „ajutorul” oferit în activitățile polițienești la graniță. Ulterior, Ministrul de Interne Rumyana Bachvarova a încercat să se distanțeze de această postură, cerând publicului să nu intervină în acțiunile poliției. Aceasta le-a cerut însă localnicilor să ofere autorităților informații despre orice activitate ilegală, îndeosebi trecere ilegală a frontierei.

Însă singura măsură concretă întreprinsă și publicată până acum a fost arestarea preventivă a unei persoane care ar fi făcut unul dintre clipurile video și pornirea unei investigații în acest sens. Însă, chiar și aceasta este contrabalansată de faptul că șeful poliției de frontieră, Antonio Angelov, a înmânat un premiu uneia dintre grupările de vigilanti – Organizația pentru Protejarea Cetățenilor Bulgari. Utilizarea echipamentul militar greu evidențiază magnitudinea acestui fenomen. În plus, dotările militare sugerează conexiunea dintre această grupare non-statală de extremă dreaptă cu actori statali, prin intermediul cărora au putut intra în posesia vehiculelor blindate și a armamentului.

Recent, gruparea teroristă Daesh auto- proclamată Statul Islamic a oferit o recompensă de 50.000 $ pentru uciderea liderului Dinko Valev – cea mai proeminentă figură a unei mișcări paramilitare bulgare. Acesta este singurul cetățean bulgar aflat pe „lista morții” a grupării jihadiste, care cuprinde aproximativ 1.000 de persoane.