Militarul care i-a transmis prin Facebook un „bocanc în nas” lui Daniel Barbu se gândește să treacă în rezervă

Militarul care i-a transmis prin Facebook un „bocanc în nas” lui Daniel Barbu se gândește să treacă în rezervă

Afi rmațiile făcute de un ofițer al Armatei Române la adresa senatorului ALDE, Daniel Barbu, au provocat un adevărat scandal. Maiorul Florin Valea a anunțat aseară că se gândește să părăsească Armata

Zilele trecute, senatorul ALDE, Daniel Barbu, a făcut o declarație total neinspirată, în care afirma public că meseria de politician este la fel de grea ca și cea de soldat în Afganistan. „Meseria de politician este grea și foarte puțină lume știe de fapt ce faceți cu adevărat în fiecare zi a săptămânii, adesea și sâmbetele și duminicile. Este o meserie grea, în zilele noastre, pentru că este o meserie riscantă. Este mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan”, a spus senatorul ALDE, la o întâlnire cu activul partidului.

Dincolo de comparația nepotrivită, la scurt timp, pe Facebook, au apărut primele reacții, cele mai virulente ale unor militari ai Armatei Române care au instigat la „strivirea” senatorului pe cap, „cel mai bine cu un bocanc militar”.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Maiorul Florin Paul Valea FOTO: FACEBOOK

„Ochelarii dumneavoastră merită striviți”

O reacție dură a venit din partea unui maior al Armatei Române, și anume Florin Paul Valea. Acesta îi amintește senatorului faptul că a participat la trei misiuni în Afganistan. „Știți ce se află în acele cufere metalice care s-au întors din Afganistan? Nu sunt șpăgi sau comisioane care circulă în cercurile dvs., sunt trupuri de militari care au plecat în Afganistan pe o diurnă egală cu 40 la sută din diurna unui politician. Ochelarii dvs. ar merita să fie striviți de bocancul plin de praf al unui soldat. (Preferabil să îi aveți pe nas)”, a scris maiorul Valea.

Ulterior, acesta a revenit și a scris un alt mesaj pe Facebook în care face pasul înapoi. „Recunosc faptul că replica mea a fost cam acidă și mi-am asumat acest lucru ulterior, nu am vrut să îndemn la violență în nici un caz. Este mâhnitor totuși să asiști la asemenea afirmații neavenite la adresa camarazilor tăi”, a scris maiorul Valea. Un alt militar rănit în Afganistan, Marius Apostol, are un mesaj mai blând, în care susține că: „Îi ofer domnului Barbu o excursie all inclusive în Afganistan. Va învăța ce este onoarea și respectul față de țară”. Maiorul Florin Paul Valea a anunțat aseară că „sunt atât de mâhnit, încât mă gândesc serios să trec în rezervă săptămâna viitoare, când ajung acasă”.

Un deputat mort, patru soldați răniți

În timp ce opinia publică dezbătea care meserie e mai periculoasă, patru militari din Batalionul Protecția Forței „Rechinii Albi” au fost răniți, ieri, în jurul orei 10.30, în urma detonării unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executau o misiune de patrulare în provincia Kandahar, Afganistan. Sublocotenentul Florin Oprea, plutonierul Eduard-Vlad Romilă, caporalul Marcel Neagu și soldatul Costică-Victor Tarnovschi sunt supravegheați de medicii spitalului bazei, fiind în stare stabilă. Ieri, a venit o veste tristă și din zona politicii. Niculae Mircovici, fost deputat din partea Uniunii Bulgare din Banat – România și secretar al Camerei Deputaților, a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Institutul Clinic Fundeni din București. În vârstă de 66 de ani, Mircovici suferea de o boală gravă. Absolvent al Academiei Militare, dar și cu studii de Drept, Niculae Mircovici a fost ofițer activ în cadrul Ministerului Apărării Naționale. El a fost comandatul Garnizoanei Timișoara, până când a fost trecut în rezervă la cerere, pentru a putea candida, în 2004, la Camera Deputaților. A intrat în politică după Revoluție, ca membru al Uniunii Bulgare din Banat-România, din 1991, fiind președintele formațiunii din 2007.

„Aici am ajuns”

Jurnalistul Cătălin Tolontan a scris pe tolo.ro că maiorul Valea a plecat de la un concurs culinar, difuzat de o importantă televiziune din România, după ce a refuzat să facă o echipă cu un transexual. Aici am ajuns. „La acest nivel de violență de limbaj și de lipsă de respect unii față de alții. În percepția publică există un asasin virtual, senatorul, și un erou neînduplecat, Florin Valea, care ar avea toată justificare să-l calce pe ochi. În aceste zile, Florin Valea este într-o misiune în Bosnia, ca instructor al armatei locale. Și a fost, într-adevăr, de trei ori în Afganistan. El se prezintă ca un om dintr-o bucată, de vreme ce acum doi ani a plecat de la Master Chef pentru că nu a suportat ideea de a face echipă, în eventualitatea calificării mai departe, cu un transexual. „Nu mi se pare normal să văd barbați îmbracați în femeie, cu perucă. Nu-mi doresc așa ceva în echipă“, a exclamat el în 2014. Probabil că și atunci a fost aprobat majoritar, dar nu înseamnă că a afișat altceva decât intoleranță și discriminare. Acum, maiorul Armatei Române Florin Valea primește aplauze în arena digitală pentru că îi spune unui senator al României că-și merită fața merită strivită de un bocanc. În ciuda aclamațiilor mulțimii, fraza lui este nedemnă de un militar. Aici am ajuns. În aceste condiții, mai poți remarca faptul că, dincolo de comparația cu militarii din Afganistan, care este proba unui elitism dezonorant și, în primul rînd, este factual greșită, Daniel Barbu avea un înțeles în ceea ce a spus?”, a scris jurnalistul Cătălin Tolontan.