Militarul care adună bombele neexplodate

Militarul care adună bombele neexplodate

Maistrul militar Iulian Pentilescu (40 de ani) are cea mai periculoasă meserie din Suceava, aceea de a asana elementele de muniţie din timpul celor două Războaie Mondiale găsite pe raza judeţului.

Pirotehnist în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Iulian Pentilescu, căsătorit, tată a doi copii minori, îşi riscă viaţa la fiecare misiune, cărând bombele în braţe, kilometri întregi, şi apoi transportându-le la unitate cu o Dacie Papuc, veche de 10 ani şi cu suspensiile greu încercate pe drumurile din judeţ.

Chiar zilele trecute, prin mâini i-au trecut trei proiectile, două găsite pe munte, la Dorna Arini, şi unul la Falcău, înfipt în malul drept al râului Suceava, precum şi o grenadă la Udeşti, descoperită la temelia unei case. „Am fost de multe ori la limită”

De la începutul anului, a „cules” peste 500 de elemente de muniţie (proiectile de artilerie, bombe de aruncător ori de aviaţie, grenade etc.) majoritatea încă active, riscul să explodeze la cel mai mic şoc sau manevrare greşită fiind foarte mare.

„De multe ori, lăsăm maşina la kilometri distanţă de locul în care s-a găsit muniţia, pentru că drumul e greu. Kilometri întregi am mers cu bomba în mână. Pe munţi, prin apă... De multe ori am fost în situaţii extreme. Trebuie să mişcăm muniţia, să o luăm din locul în care a fost găsită, de multe ori chiar în gospodăriile oamenilor, şi atunci apar riscurile. Am fost de foarte multe ori la limită”, spune pirotehnistul.

Salariu de 1.900 de lei

Pentru munca sa, Iulian Pentilescu este remunerat cu circa 1.900 de lei pe lună, mult mai puţin de exemplu, decât pirotehniştii Poliţiei sau cei ai Serviciului Român de Informaţii (SRI, care au şi echipamente de protecţie de sute de mii de euro, pe care, din fericire, le îmbracă foarte rar, eventual când mai apare vreo geantă ori un diplomat suspect uitat prin locuri publice.

„În multe cazuri, nu m-ar ajuta nici cel mai performant echipament, în caz că explodează proiectilul. Vorbim de muniţie trecută prin gura de foc. Până la urmă, suntem militari de carieră, ăsta e riscul”, mărturiseşte Iulian Pentilescu, precizând că mai degrabă are nevoie de autospecială pirotehnică nouă, cu care să poată urca şi în zone mai greu accesibile şi care să prezinte mai multă siguranţă la transport.

Ne puteți urmări și pe Google News