Evenimentul Zilei > International > Mihail Gorbaciov cere liderilor ruşi repetarea alegerilor parlamentare
Mihail Gorbaciov cere liderilor ruşi repetarea alegerilor parlamentare

Mihail Gorbaciov cere liderilor ruşi repetarea alegerilor parlamentare

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov cere repetarea alegerilor parlamentare din Rusia, din cauza fraudelor electorale în scrutinul de duminică, relatează BBC.

"Liderii ţării trebuie să recunoască faptul că au avut loc numeroase falsificări şi măsluiri ale rezultatelor, care nu reflectă dorinţa poporului", a spus Gorbaciov.
Protestatarii au organizat, luni şi marţi, mitinguri, dar au fost împiedicaţi de mii de poliţişti şi forţe de ordine ieşite în stradă, ca şi de manifestanţi pro-Kremlin. Numărul total al arestărilor operate în Moscova şi alte oraşe ale ţării a ajuns la 800, precizează sursa citată.

Posturile de televiziune de stat au ignorat protestele, relatând doar despre demonstraţiile de susţinere a guvernului.
Discreditarea autorităţilor

Fostul lider sovietic, acum în vârstă de 80 de ani, a iniţiat reforme democratice, în ultimii ani ai URSS, dar şi-a pierdut repede din popularitate şi influenţă, după crearea noului stat rusesc condus de Boris Elţân.
"În fiecare zi, numărul ruşilor care nu cred că rezultatele anunţate ale alegerilor sunt cele reale creşte tot mai mult", a spus el. "După părerea mea, nerespectarea voinţei oamenilor înseamnă discreditarea autorităţilor şi destabilizarea situaţiei", spune Gorbaciov.
Noi demonstraţii
Mesaje postate pe Twitter şi alte siteuri sociale coordonează noi proteste, care ar urma să se desfăşoare sâmbătă. Locul întâlnirii va fi Piaţa Revoluţiei, la 200 de metri de Kremlin.
Se planifică manifestaţii de protest şi în alte 69 de oraşe din Rusia, de la Saratov, pe Volga, până la Krasnoiarsk, în Siberia.
Nikita Batalov, un jurnalist de la un post de radio comercial, Kommersant FM, a anunţat că era planificat pentru azi un miting pro-guvern, în Piaţa Puşkin din Moscova. Citând o mămică, el a precizat că elevii au fost luaţi de la ore şi duşi la "eveniment", fără acordul prealabil al părinţilor.
Surse din poliţie au declarat că numărul arestărilor la mitingul de ieri a fost de 569, sugerând că manifestaţia a fost mai amplă decât s-a sugerat la început. Mulţi dintre cei arestaţi au rămas în arestul poliţiei.
Alte 230 de persoane au fost arestate în St. Petersburg şi 25 în oraşul Rostov pe Don.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: